Здравният министър: Вместо ваксини от АстраЗенека, получихме учтивост

0

Имаме тенденция за увеличаване на случаите, която се отчита за последните 3 дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните. Образно казано, надбягваме се с вируса и ще видим кой ще е пръв. Доста неприятно сме изненадани от поредното неспазване на договорката на производителя на Оксфордската ваксина („АстраЗенека“). С тези думи започна редовния си брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той повтори констатациите от писмото, което изпрати на компанията и чието съдържание стана известно снощи.

„Очакваме в рамките на два дни реакция и решения от бордове, че камионът за България ще тръгне. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. В рамките на 2 дни очаквахме ясни отговори, а получихме само едно писмо, че производството на ваксини е процес с висока степен на технологическа сложност“, възмутено обясни Ангелов. Той публично се обърна към представителите на „АстраЗенека“: „Нямаме нужда от вашата учтивост. Имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, в нашия медицински свят има само черно и бяло – хората или са живи, или са умрели. Нямаме нужда от подобни учтивости“.

Временно ще преустановим зелените коридори, докато дойдат ваксините. Камионът тръгва в петък, очакваме го да дойде в събота по някое време, в контакт сме с шофьорите – така ни посъветваха вчера по нощите. Ако в събота дойдат дори вечерта, сме готови максимално бързо да ги разпределим, поели сме ангажимент 50% от тях да разпределим на личните лекари, допълни Ангелов. За февруари очаквахме 451 832 дози, а сега вероятно ще дойдат 170 400 дози, посочи той. Светлината в тунела е ваксината на „Джонсън и Джонсън“, която се очаква да получи бързо разрешение, коментира министърът.

За ден-два ще имаме затруднения, но в системата в момента има около 39 000 дози от „АстраЗенека“, днес ако запазим темпото от последните дни, ще успеем да задържим положението до следващата доставка. В зелените коридори са ваксинирани 15 168 души извън приоритетните фази, те не заплашват някоя от групите за ваксинация, посочи министърът на въпрос колко ваксини са отклонени от личните лекари. Личните лекари са поставили до този момент 17 518 ваксини. Да, имаше опашки, но това са опашки за здраве, коментира той. Ваксини няма, не защото България не ги е произвела, а защото производителите не си спазват доставките, избухна Ангелов на въпрос защо се доведохме до това положение. За изборната администрация, министърът увери, че ваксини са запазени.

Случаите се увеличават, но отваряме всичко

51% е заетостта на леглата за интензивно лечение, 47% – за неусложнени пациенти, докладва министърът. България вече е 14-а в ЕС и пета на Балканите, отчете главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Само две области останаха в жълтата зона, останалите плавно преливат от оранжево към червено. Има преливане на по-висока заболяемост в Перник, София, Враца, Плевен, посочи той. Положителното е, че смъртността е в плато и числата се задържат.

На 7-дневна база нещата не са толкова оптимистични – 216 на 100 000 е заболяемостта на 7-дневна база, но отчитането в цял свят става 14-дневна база, така че има още седмица да преценим дали това е трайна тенденция, допълни ген. Венцислав Мутафчийски. В последните 3 дни вече имаме експоненциално увеличение. Смъртността обаче бележи спад със 7% и е 7.1 на 100 000, като преди 2 седмици беше 8.5 на 100 000. Има неравномерност в заетостта на леглата – пълнят се болниците, в които пациентите са се самонасочили към тях. Изчерпват се леглата във ВМА, „Пирогов“ и „Окръжна болница“, но има места в другите болници, каза ген. Мутафчийски. Изчерпан е капацитетът в намаления си вариант, тъй като в момента не сме в най-голямата мобилизация на болниците, поясни по-късно министърът.

„156.16 на 100 000 души е заболяемостта в момента. Казах, че ако е под 200 или около 200 и имаме въздух в лечебните заведения, ние ще предприемем крачка към отваряне. Предприемаме я изключително предпазливо – има вечерни часове, капацитет, мерки, които се спазват. Знаем кои са рисковете, знаем индикаторите, които ги показват и ги следваме много внимателно. Никаква емоция – числа, показатели, медицина, разум. Надбягваме се с вируса“, коментира Ангелов на въпрос защо на фона на данните, огласени от Мутафчийски, ние отваряме всичко.

На въпрос няма ли да се наложи заведенията да затворят седмица след отварянето си, министърът каза, че ситуацията е под контрол и няма място за страх. Той обаче промени изказването си отпреди дни, че при над 200 на 100 000 системата се задъхва, като сега заяви, че ако новите случаи са между 200 и 300, системата ще се задъха, но може да издържи. На повторен въпрос защо променя критериите, Ангелов обяви, че се надява това да е българският модел – да задържим разпространението с най-либералните мерки.

ОТЧЕТ

Няма никакво притеснение за вторите дози, доставките ще дойдат по график, до втората доза има 70 дни, увери министърът въпреки ситуацията, в която се намираме в момента. За последните 3 дни хората извън групите за втора, трета и четвърта фаза, които са ваксинирани са 15 168. 13 969 са лекарите с първа доза, 11 251 с втора доза. При учителите има 19 270 с първа доза, но с втора са незначителен брой. От ключова инфраструктура с първа доза са 20 579 доза, 465 с втора. 8526 специалисти по здравни грижи са получили първа доза, 14 296 са ваксинираните с една доза на възраст над 65 г., а тези на възраст 45-65 г. са 9097. От рискови групи 8808 души са получили първа доза, но при хронично болните броят е около 1222 души с първа доза. От тези числа става ясно, че България е доникъде с една от най-проблемните групи – хора над 65 г. и хронично болни на възраст над 45 г. В тези две групи попадат съответно 1,5 млн. души и 300 000 души. Бавното темпо при тях е на фона на заложена амбициозна цел от ЕК за ваксиниране на 70% от възрастното население на съюза до средата на годината. 

На въпрос какво стана с резервния план за доставяне на ваксини, Ангелов обясни, че сме договорили от Германия и Франция 1 млн. допълнителни дози от „Пфайзер“, очакваме и допълнителна доставка от 85 000 на „Модерна“. Те трябва да дойдат през март.

По повод съобщенията, че липсват втори дози и от „Пфайзер“, Ангел Кунчев се скара на питащите, че няколко дни забавяне или изтегляне напред не пречи и обясни такива случаи с комплектоването на точен брой хора за всеки отворен флакон и хора, които пропускат уречения ден и час за втора доза. Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов призна, че проблем има с втората доза е имало в неговия институт. Става дума за 30 души, които не дойдоха в уречения час, а дойдоха в друг ден, с което изчерпаха дозите на планираните за деня. Затова част от планираните за деня трябва да се разкарват повторно и сме ги повикали в следващите дни, обясни той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече