Орхан Тахир: Чакаме прокуратурата да каже дали ВМРО етнизира извънредното положение

0

„Все още нямаме отговор от прокуратурата“, заяви в „Хоризонт до обед“ Орхан Тахир, ромски активист заради това,че миналата година ромски организации подадоха сигнал до прокуратурата срещу ВМРО. Според Тахир пандемията е била етнизирана от представителите на ВМРО. Организациите питаха включително дали дейността на ВМРО е съвместима с Конституцията.

„Причина за писмото беше подбуждане към дискриминация, омраза, насилие и разпространение на фалшиви новнини – точно затова се обърнахме към президент, премиер, прокуратура, за да провери незаконносъобразната дейност на ВМРО“, коментира в „Хоризонт до обед“ юристът и емигрант Георги Георгиев.

„От президенството нямаме никава реакция, което не им прави чест. Надявам се прокуратурата вече да ни отговори“, каза още Георгиев.

Тахир поясни, че първоначално според прокуратурата техният сигнал бил анонимен, но те са го оспорили и са поискали копие от постановлението на прокурора.

„Имаме информация, че прокуратурата е поискала да приключи преписката, защото не намира основание за образуване на производство срещу ВМРО – това е положението към момента, чакаме изясняване на случая, отговор от прокуратурата, както и нейните мотиви. Това е към момента – какво точно е постановила прокуратурата“, поясни още Тахир.

„Явно колегата от прокуратурата е допуснал грешка, но след като оспорихме анонимността, от там казаха, че ще получим отговор“, допълни Георгиев.

От ромските организации настояват за удължване на срока за новата Стратегия за приобщване на ромската общност, защото тя се прие през януари от правителството без широки конскултации. Сега срокът е е удължен до края на март.

„Това е благодарение на нас, а консултациите преди това са правени от тесен кръг от организации, ние не искаме тя да се приеме от това правителство (това правителство си отива) – а стратегията е за 10 години напред – затова и искаме смяна на състава на Секретариата към Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерския съвет. Искаме да се създаде Държавна агенция по въпросите на ромите, както е в съседна Румъния“, каза още Тахир.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече