„Галъп“: Ако изборите са днес пет партии влизат в парламента, ГЕРБ води

0

53% от хората отбелязват, че твърдо ще отидат до урните

Ако изборите бяха днес, 5 формации изглеждат уверени, че ще са част от следващото Народно събрание, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено по поръчка на БНР дни преди началото на кампанията.

53% от хората отбелязват, че твърдо ще отидат до урните. 18,3% по-скоро ще гласуват, 6,5% по-скоро няма, а 19,8% казват, че твърдо няма да гласуват.

Има и малък процент (2,4%) затрудняващи се да отговорят. Повече от една десета от заявяващите, че ще гласуват твърдо, още не са решили за кого.

8,6% от общо възнамеряващите с различна степен на твърдост да гласуват споделят, че коронавирусът би ги отказал от вота, а други 16,1% от потенциално гласуващите са затрудняват да отговорят. Показателите са по-добри в сравнение с времето преди месец, но пък сегашните ръстове в разпространението на вируса сочат и възможна нова тревога в идните дни и седмици, отбелязват социолозите от „Галъп“.
Социолозите отбелязват, че калкулацията е трудна, но ако изборите бяха днес, могат да се очакват около 3 милиона гласуващи. Според условния избирателен списък това е около 45% от имащите право на глас.

Според проучването, ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС ще получат 27,5% от твърдо гласуващите, които са решили за коя от формациите ще гласуват, следвани от БСП с 23,3%.

„Има такъв народ“ е с 13,2%, а ДПС е със сходен резултат – с 12,5%. „Демократична България“ е със 6,5%, формацията около Мая Манолова с 4,5% и ВМРО е с 4,2% са близо помежду си и близо около ръба. Изгледите на двете последни формации зависят изцяло от кампанията, която ще направят, смятат от „Галъп“.

Коалицията „Воля“-НФСБ е с 2,6%. С 1,3% е „Възраждане“, с 1% – АБВ, с 0,8% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е „Атака“. При всички подобни партии и коалиции не са изключени изненади в крайния резултат, отбелязват от „Галъп“. Има и няколко други формации с подкрепа десети от процента.

В предаването „Нещо повече“ по БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, коментира, че активността ще е голямата неизвестност на тези избори. „Около 3 милиона ще са потенциалните гласоподаватели, ако изборите са днес, но с много широк диапазон на несигурност, в зависимост от това как ще се развива епидемията от коронавируса“, посочи той.

По думите му по-ниската избирателна активност заради Covid-19 не се отразява еднакво на различните електорати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече