Трусовете не спират! Стотина напуснаха БСП-Варна заради Нинова

0

Нови трусове в БСП тръгват в навечерието на предизборната кампания, след като около 100-ина социалисти от Варненско напускат червените редици. Повод за отцепването им са „съществени разминавания с ръководството на партията в разбиранията им относно партийните управленски политики на БСП на местно ниво“, се казва в разпространената до медиите позиция на социалистите. Отлюспването им идва само месец, след като лидерът Корнелия Нинова бе във Варна и връчи електронни книжки на новоприети или завърнали се в партията членове. 

„Социалистите искат да работят, а не да водят безсмислени вътрешнопартийни битки“, заявяват още напусналите, като декларират, че общинските съветници и кметовете от тях, ще довършат мандата си като независими.

Сред водещите мотиви за предприемането на крайната стъпка са – „неспазването на закон и Устав в партията, неправилна управленска, кадрова и изборна политика, наложен авторитаризъм, липса на диалогичност, демократичност и прозрачност, крайност в действията спрямо партийни членове, преследване на неудобните с всякакви средства, предприемане на мерки за партийно въздействие, включително и изключвания от БСП (вероятно предотвратени предвид настоящото масово прекратяване на членството)“.

„Пасивността на националното ръководство спрямо местната структура води до необратими организационни последици“, смятат отцепниците.

Те дават и конкретни факти, заради които късат партийните си книжки. „Противоуставното провеждане на избора на Областен съвет на БСП през октомври 2020 г., без кворум и без проведени задължително предхождащи го конференции за излъчване на делегати; в регистрираната листа на кандидати за народни представители липсват доказали се лица с обществена подкрепа и доказан професионализъм, въпреки големия им брой номинации; демонстрираната пасивност и липса на подкрепа от страна на партията спрямо настоящия народен представител от БСП д-р Десислав Тасков, който близо месец беше доброволец и се бореше за живота на тежко болните пациенти от ковид при липса на медицински персонал; катастрофалната загуба в избора за кмет на с. Слънчево, общ. Аксаково, в който резултатът на БСП е едва 1/10 от резултата на основния опонент – ГЕРБ“.

Към общите причини всеки напускащ имал и свои лични. „Съветниците в община Варна за целия период от местните избори досега не са припознати като съветници от БСП, те са наричани „Съветниците на Националния съвет“ предвид факта, че именно той през септември 2019 г. отмени решенията на градската конференция за формиране на листата за съветници поради противоуставност и редица съществени нарушения, като я подреди служебно, върху обективи принципи“, припомнят напусналите.

КОИ СА

Сред отцепилите се: Цонко Цонев – доскорошен Председател на Областния съвет  на БСП- Варна и на Общински съвет на БСП- общ. Аксаково,  Мария Тодорова – партиен член от 20 години, втори мандат общински съветник в Общински съвет – Варна, секретар и говорител на групата съветници, Вълчо Вълчев – зам.кмет на общ. Суворово и член на Областния съвет  на БСП-Варна, Мартин Матев –  зам.председател на Общински съвет – Аврен и член на Областния съвет на БСП-Варна, Пламен Лазаров – кмет на с. Синдел, общ. Аврен, Диян  Георгиев – кмет на с. Близнаци, общ. Аврен, Сава Савов – председател на групата общински съветници от БСП в Общински съвет – Белослав и член на Областния съвет на БСП-Варна, Павел  Колев – общински съветник от БСП в Общ.съвет –Белослав, Антон Андреев – председател на Младежката организация в район „Одесос“ – Варна и др.

Заявления за прекратяване на членството са подали и редови социалисти от общините и от градските райони на Варна, цели основни партийни организации напускат в район „Младост“ и „Одесос“, а организацията в с. Синдел, общ. Аврен е преустановила членството си още през януари.

В началото на годината имаше скандали и във второто по големина организация на БСП – Пловдивската. Тогава Корнелия Нинова надделя и изключи лидера й Георги Гергов, писа Сега.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече