Отцепникът от БСП Красимир Янков си напазарува партия от Петко Симеонов

0Докато някои си купуват зарзават, отцепникът от БСП Красимир Янков си напазарува партия. Продаде му я Петко Симеонов, една от емблемите на някогашното СДС.

Хитрата сделка е направена, за да се спестят формалности и за да няма проблеми с регистрацията за изборите, предполагат юристи. Вместо да прави нещо ново, което не се знае кога точно и дали въобще ще бъде прокарано през съда, Янков направо взема стара партия, при това с история – ПП „Българска партия Либерали”, която в същото време е и вече добре забравена. Социологът и основател на СДС Петко Симеонов така или иначе от години не е в играта и кой помни, че някога имаше либерална партия. Сделката минава през Софийския градски съд и излиза в „Държавен вестник” на 29 януари 2021 г. От решението научаваме, че на 21 ноември 2020 г. се бил провел – представете си! Деветият редовен конгрес на Петко Симеоновата „Българска партия Либерали” и на него са взети важни решения! Името е сменено на „Българска Прогресивна Линия”.
Източниците ни, който са наясно с тънкостите на сделката,  допълват, че още когато била замислена схемата, хората на Красимир Янков се поизпотили, докато съчинят име, чиято абревиатура да е едно към едно с тази на „Българска партия Либерали” – БПЛ.  Затова се спрели на „Българска Прогресивна Линия”, каквото и да означава това, понеже едва ли някой си представя да има „Българска ретроградна линия”.
Според решението на съда на същия този мистериозен Девети редовен конгрес е изменено не само името на партията, но и уставът, седалището и е вписан нов национален съвет от 21 души. Те са разбира се хората на Красимир Янков. Вписани са още оперативно бюро и контролен съвет. А за председател на партията е посочен Красимир Янков. Това се казва сделка, жалко само че не е посочена цената!
Петко Симеонов основава партията си през 1992 г., след като е „отлюспен” от СДС година по-рано. Минали са вече две десетилетия, затова да не сме скептични, че поне по документи се е стигнало чак до Девети конгрес. Друг е въпросът дали някой въобще е присъствал на него!
Иначе Петко Симеонов, който сега щедро е предоставил партията си на друг „отлюспен”, се слави с тънък търговски нюх още от зората на демокрацията. В първите години на прехода той пое благ пост – председател на Агенцията за чуждестранна помощ. В онези години тази структура имаше безконтролната власт да разпределя, продава и легализира в известен смисъл даренията от чужбина, които уж не можеше да се продават. Да отбележим само, че негов заместник там беше Спас Русев, бивш дисководещ от Радомир, домакин на прословутата яхта в Монако, на която играха карти български министри от правителството на Симеон в компанията на контрабандиста Иван Тодоров-Доктора. Днес Спас Русев е консултант-милионер в евро, а Петко Симеонов отдавна се е оттеглили от политиката.
Красимир Янков пък с новаторски подход си купи готова партия и само й смени името. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече