Убиец и ортак на Гриша Ганчев в листата на Черепа

0

Осъден убиец и легендарен борец с куп криминални афери в биографията си са сред избраните от Васил Божков – Черепа за „спасители на България от мутрите“, показа проверка на „Уикенд“. Скандалното минало на Страхил Димчев и Цветан Пъков оказва се не е пречка обвиненият за куп убийства хазартен бос да ги включи в екипа си за предстоящите парламентарни избори.

Димчев, който е пръв приятел на Гриша Ганчев, е избран да води листата на партия Българско национално обединение за Пазарджик. Прегазилият с джипа си 6-годишният Петьо от Панагюрище Пъков трябва да се задоволи с почетното седмо място.


Наред с биографиите си и двамата кандидат депутати на Божков са свързани и по линия на финансите. И то предимно на минус. Към днешна дата душманинът на Петьо Цветан Пъков и бившият борец Страхил Димчев са буквално обкръжени от бесни кредитори. Притежаваните от Пъков апартаменти и парцели по морето и Панагюрище се продават на търг заради невърнати кредити. Дългове за милиони към банки и лизингови дружества има и Димчев. Последният запор върху фирмите на някогашният милионер е от края на февруари тази година.


В миналото Страхил Димчев е сред най-богатите хора в ловешко, покрай своя патрон Гриша Ганчев.

И двамата са бивши борци, а промените през 1989 г. ги превръщат буквално за една нощ в добре облечени бизнесмени. Създадената от тях бригада, заедно със Стефан Мирославов-Крушата дълго време всява страх в областта. Следва мощно навлизане в бизнеса с петрол и захар, а после и несметните печалби. Те, естествено, са гарнирани с десетки скандали свързани с рекет и силово завземане на територии към представители на ловешката борческа групировка. Кулминацията е афера с източни горива от държавния резерв, от която изкачат имената на Димчев и ортакът му Гриша Ганчев. Димчев се сдобива и с обвинение за злоупотреба с над 5 млн. лева.
Както си му е редът, борците-милионери бързо се преориентират и към футбола. По примера на ВИС, СИК и „Мултигруп” Гриша Ганчев, Страхил Димчев и другарят им Станислав Танев-Камилата създават собствени отбори. Само на Димчев се пада честа буквално да пренапише футболната история с ръководеният от него ФК „Олимпик” от село Галата.

Похода на отбора към А-група е изпъстрен с десетки скандали за заплахи към съдии, обвинения за раздавани рушвети и побоища. Само и само реферите да свирят „правилно”. Целта, в крайна сметка е изпълнена. „Олимпик” става първият селски отбор, който получава правото да участва в елитната футболна група. Година по-късно седалището на клуба е преместено в Тетевен, а в управителният съвет, макар и за малко е избран и лидера на ДПС Ахмед Доган. Димчев продължава и след това топлата си връзка с ДПС. През 2015 г. е издигнат за кандидат-кмет на Тетевен от движението. Губи изборите, но става общински съветник.


Солидна крими биография има и колегата му от листата на Васил Божков Цветан Пъков.
Първата му присъда е от 2011 г. за унищожение на чуждо имущество. В последствие Пъков се забърква в множество финансови афери. Част от фирмите му са източени и прехвърлени на социално слаби хора. В Панагюрище ортака на Черепа е известен с навика да кара своя джип по улиците с висока скорост. Някои от гонките му завършват с катастрофи, като поне при две има и тежко ранени хора. Това така и не води до присъда, като причина според пострадалите е чадър от шефове в МВР. Пъков дори и не губи книжката си, въпреки десетките актове за превишена скорост.


И така до 14 април 2015 г. когато Пъков прегазва с джипът си 6-годишният Петьо, който кара колело пред дома си. При разследването става ясно, че кандидата на Васил Божков кара с над 100 км./ч. и дори не е направил опит да спре. След избухналият скандал джигитът бе осъден на четири години затвор. Заради добро поведение той излежа едва 3 години, след което съда го помилва.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече