Корнелия окраде експерт на Орешарски! Предизборната платформа на БСП – плагиатствана от чужди разработки

0

Грубо плагиатство засякоха будни социалисти в предизборната програма на БСП, приета миналата седмица на неприсъствено заседание на Националния съвет и алармираха за погазване на авторското право, писа Уикенд.

Оказва се, че цели пасажи от документа със заглавие „Визия за България“ са копирани от различни места, включително от разработки на Института за пазарна икономика, интервюта на икономисти и дори от думите на експерт в кабинета на бившия премиер Пламен Орешарски, изречени пред в. „Дума“ преди 4 години. Не е ясно дали председателката на левицата Корнелия Нинова е наясно с нарушенията, но е факт, че тя е ревизирала документа, преди да го „спусне“ към Националния съвет.
За плагиатстването на „Позитано“ 20 глас нададе членът на пленума Галин Дурев, който разкри следното:

„Получилата широка разгласа и уж консултирана от Джоузеф Стиглиц платформа на БСП се оказа дребно плагиатство, и то основно в икономическата и част. По-любознателните десни читатели могат да открият цели пасажи, които са дословно преписани от доклад на Института за пазарна икономика от 2018 г. Да, десни, защото едва ли привърженик на левицата би бил особено заинтересован и благоразположен към мерки, предлагани от някои от възможно най-десните мозъчни центрове в България. Освен ако радикалната финансова децентрализация не е сред водещите приоритети на БСП, но тогава интересно как държавата ще реализира предлаганата лява политика със съкратен бюджет“.


А на стр. 10-13 от платформата, която е отделена за сектор „Икономика и фискална политика“ цели изречения са преписани директно от интервю на Пламен Милев, също член на БСП, експерт в отдела за публични политики и анализи на партията и част от политическия кабинет на Пламен Орешарски, публикувано във в. „Дума“ през 2017 г.


Сравнете сами. На въпрос: „Еврофондовете ли са виновни?“ в контекста на начина, по който ГЕРБ усвоява средствата от ЕК, той отговаря така: „Моделът на управление е сбъркан. Усвояването на еврофондовете не може да бъде крайна цел. Европейските средства трябва да служат за постигането на поставени цели. А тези цели трябва да ги поставят управляващите“.


В новата „Визия за България“ на БСП пише следното: „Философия на нашата фискална политика: устойчиво социално-икономическо развитие с финансова стабилност. Усвояването на еврофондовете не може да бъде крайна цел“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече