Стари и нови десни се хванаха за гушите за наследството на СДС

0

Гласовете на „автентичните седесари” станаха повод за пореден конфликт между и без това враждуващите помежду си десни партии.

Христо Иванов – съпредседателят на коалицията „Демократична България”, обяви, че ще търси подкрепата на поддръжниците на синята партия за изборите. За тази цел към коалицията е привлечено гражданското сдружение ДЕН на бившия кмет на Плевен Найден Зеленогорски, стана ясно от негово интервю пред bTV.

„За нас работата с Найден е възможност да се обърнем към едни генерации от седесари, хора, които биографично са свързани със СДС, и да им покажем, че не са длъжни да подкрепят ГЕРБ при всички условия, че не са длъжни в тотална безпринципност да подкрепят това управление. Дори да сме имали някакви различия в миналото, ние трябва да покажем възможност да ги преодоляваме“, обясни Иванов.

Проблемът със Зеленогорски е, че допреди няколко години той беше сред ръководните кадри на ДБГ – партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева. Хората на Кунева подкрепяха докрай кабинета „Борисов 2”, който Иванов изостави. А в момента някогашните съпартийци на Зеленогорски са в редовете на коалицията „Изправи се! Мутри вън!” на бившият депутат от БСП Мая Манолова.

Тази заплетена история решиха да припомнят от СДС, които пък пристанаха на ГЕРБ за вота. От „Раковски” 134 се разгневиха на думите на Иванов, които приеха като посегателство към своята политическа територия. „Какво общо има Зеленогорски със СДС и старите седесари сега? Какво общо има и самият Христо Иванов със СДС, за да посяга към най-старата и автентична дясна партия като партизанин към мандра? Дали изобщо някога е стъпвал в сградата на „Раковски“ 134? Защо не си гледа своята розово – либерална партия, а се е загрижил партията – символ на промяната и демокрацията в България?”, грубо се обърнаха към опонентите си хората на настоящия син водач Румен Христов.

И се впуснаха в дълъг исторически преглед: „Няма по-отвратително за седесарите и десните хора от сътрудничество с БСП (бивша БКП) и нейните производни – Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Александър Томов и други дългогодишни остриета на соцпартията. Да припомним, че „Демократична България“ дадоха без свян своята категорична подкрепа на Манолова на кметските избори в София, а тя и БСП им върнаха жеста, като с тяхната помощ бяха избрани 8 районни кметове на ДБ. Наред с това, в навечерието на парламентарните избори Атанас Атанасов открито заяви, че нямат никакви забележки към Румен Радев и заговори за сътрудничество с БСП в следващия парламент.”

Накрая предупредиха Иванов „да не посяга към нещо, от което никога не е бил и няма да бъде част – българското автентично дясно”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече