Адв. Марковски: Европейски съд не може да отмени делата на Божков, това е политически трик

0

„Българският наказателен процес не позволява на Европейски съд да отмени дела срещу Васил Божков. Съдът в Европа може да промени влязла в сила присъда, но по висящо дело той не може да се намесва“.

Това каза пред Lupa.bg експертът по право адвокат Марин Марковски. По-рано днес Васил Божков обяви, че делата срещу него са прекратени и той се завръща в България.

Опитният юрист обаче смята, че това са политически изявления, защото бизнесменът вече участва в предизборната битка с партия БНО.

„Законът е категоричен по този въпрос – няма как да има намеса по висящи наказателни производства“, категоричен бе Марин Марковски.

Прокуратурата повдигна 11 обвинения срещу Божков, сред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения по него не са му повдигнати.

Синът му Антон Божков е обвиняем за пране на пари. Той бе задържан, но по-късно бе пуснат срещу 1 млн.лв. гаранция. Според Васил Божков синът му е обвинен за неща, случили се по времето, когато той е бил в Англия и не може да има нищо общо с тях. Жената до него – Елена Динева, е обвинена за участие в организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече