Задава се програмен кабинет (Следващото правителство щяло да е широка коалиция)

0

Все по-неясният изход от изборите и политическата конфигурация в 45-ия парламент упорито налагат слуха, че следващият кабинет ще е програмен. „Вече е взето решение да ни спретнат едно програмно правителство, в което да има за всекиму по нещо”, разкриха отлично осведомени по високите етажи на властта пред Уикенд.

Ако ГЕРБ и БСП са съответно първа и втора политическа сила, както предричат социолозите, коалиция между тях би била взривоопасна и за двете партии. От друга страна Бойко Борисов искал да се отърве от всички предишни партньори, които са му в тежест. Всичко това налагало в ролята на нова патерица да влезе партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ”. Лидерите на двете формации си правели сметката, че заедно могат да имат мнозинство в бъдещото Народно събрание.


ГЕРБ очаквали между 85 и 93 депутати, а „Има такъв народ” – между 34 и 42. Ако обаче Слави не успеел да постигне този резултат и този план не се реализира, тогава щяло да се премине към план Б – програмно правителство с подкрепата на ГЕРБ, БСП, ДПС.
„Като се види точно каква ще бъде конфигурацията, ще го измислят, с един от двата мандата – на ГЕРБ или на БСП. В момента се знае, че ще идват големи пари от ЕС… Въпреки че никой си няма хабер какви ще са условията да се харчат тия пари – всеки се натяга да е на софрата”, коментираха активисти от опозицията.


Според запознати с финтовете на социологията голяма част от по-малките партии били силно надценени. „Слави, Мая, „Демократична България” – този тип партии ще загубят проценти. От 30 г., откакто имаме избори, такъв тип формации взимат на вота доста по-малко, отколкото им дават социолозите”, припомниха анализатори.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече