Румен Овчаров пред заплаха да се превърне в клошар

0

Пред заплаха да се превърне в клошар е изправен бившият енергиен министър Румен Овчаров. Повод е готвеният от държавата финансов иск срещу Овчаров по делото за строителството на АЕЦ „Белене“. Компания на известният и като Р. Овч. соц.-функционер пред съда ще прави и колегата му Петър Димитров. Те ще отговарят за умишлена безстопанственост в особено големи размери. Повод са техни действия като министри в правителството на тройната коалиция ощетили държавата с над 500 млн. лева, писа Уикенд.


В случая с Овчаров това е подписаният договор на НЕК с руската „Атомстройекспорт” за изграждането на АЕЦ „Белене“, без да се обяви обществена поръчка. С това споразумение надзираваната от него електрическа компания започва ударно да плаща на руснаците, без законово основание. Накрая централата така и не е построена, заради което „Атомстройекспорт” осъди НЕК да и плати неустойки в размер на стотици милиони.


В опит да възстанови загубата, държавата готви граждански иск. Той трябва да бъде внесен на 26 април при старта на делото за Белене. Търсената от Р. Овч. компенсация е в размер на 193 млн. евро. В случая Овчаров едва ли има подобни суми по легалните си сметки. За това и събирането на парите ще стане чрез съдия изпълнител. По закон на отнемане подлежат парите по сметки и недвижимо имущество.


Според запознати към днешна дата Овчаров има по сметки около 300 000 лв. у нас, което е много по-малко от исканите милиони. Затова за продажба трябва да бъде обявен и баровският мезонет на ексминистърът в столичния кв. „Гоце Делчев“. Жилището е с площ впечатляващите 381 квадратни метра и според брокери днес стойността му е минимум 1 млн. евро. В опит да бъдат събрани милионите за продажба може да бъдат извадени и около 10 декара ниви в елховското село Воден. Така соцактивиста рискува буквално да остане гол като пушка на улицата тропайки на вратите на деца или съпруга.


Според запознати половинката му Иванка от няколко години си живее в скромен апартамент в краен столичен квартал. Каква е причината да напусне семейното гнездо, не е ясно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече