Експерти: Слави, Манолова и ДеБъ не са в добра кондиция за изборите

0

Виждаме доста празна кампания до този момент. За този проблем има основателна причина – настоящата пандемия и COVID-19. Липсва диалогът между политическите играчи. Въпросът е дали в тази ситуация на пандемия политическите играчи ще стигнат до избирателите. Това каза социологът Петко Петков в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Анастас Стефанов каза, че годината е била доминирана от летните протести. Това е дало основание да се мисли, че извънпарламентарните сили – Слави, Мая Манолова и „Демократична България“, ще бъдат в добра кондиция, но това не е случило: „Виждаме по-общи политически заявки. Политическото позициониране не е сила на партиите. Това е в ущърб а новите политически формации“.

Според Петков избирателите не чуват ясни и категорични послания. От дебата отсъства диспут за мерките, които трябва да се вземат, в настоящата ситуация. „Хората имат нужда да чуят неща конкретни за епидемията, за психическото здраве и образованието“, каза той.

Много често политическите сили мобилизират с конфронтация според Стефанов. Петков даде като пример изминалите частични местни избори. Те биха ни показали какво можем да очакваме от настоящата кампания.

„Избирателят се измори от скандала. Той вече не поражда този политически заряд. Компромати ще има, скандали ще има, защото това е основни арсенал на някои политически сили. Това обаче не мобилизира електорат“, заяви Анастас Стефанов.

Петков припомни, че около 400 000 души се колебаят дали и за кого да гласуват: „Ключови за мен ще бъдат точно тези хора. Която партия успее да се обърне към тях, ще има чувствително предимство след това“. Според него би било пагубно, ако има непризнаване на изборните резултати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече