Радев ваксиниран тайно със „Спутник V”?

0

Президентът Румен Радев и най-близкото му обкръжение на „Дондуков” 2 намазали от руската ваксина, благодарение на добрите си връзки с Москва. Както разказват близки до институцията, скоро след като „Спутник V” е официално одобрена в Русия през август миналата година, бившият посланик Анатолий Макаров занася достатъчно дози от нея за екипа на Румен Радев в президентството, пише Уикенд,

В духа на типичното руско имперско самочувствие е обявено, че подаръкът идва по лично нареждане на президента Владимир Путин. Новината за този жест обаче не стига до широките народни маси, понеже е известно, че в България има недостиг на ваксини, а плюс това мнозина мечтаят да се боцната точно с руския препарат, и някак не върви да се прави пиар с

този жест на Кремъл.

Плюс това, Румен Радев от край време е с реноме на близък до братушките и личен избор на видния кагебист ген. Леонид Решетников. Да не говорим, че „Спутник V” още не е одобрена за разпространение в ЕС.
Източниците ни обаче са категорични, че Радев без никакво колебание, като дисциплиниран военен, веднага приема подаръка и дори пръв на „Дондуков” 2 дава личен пример и си поставя „Спутник V”. Ваксинирани са и шефове от администрацията, като инжекциите са напълно доброволни. Факт е, например, че вицето Илияна Йотова изкара болестта, но все пак тя е съпруга на лекар и вероятно е по-предпазлива.
Румен Радев обаче не е единственият в България, който е избрал да се предпази със „Спутник V”. Източници, на които имаме пълно доверие, разкриват, че в няколко полицейски управления в страната служители са били ваксинирани с руския препарат. Молбата е била за пълна конфиденциалност по въпроса, но понеже сме малка страна и всички тук сме братовчеди опазването на такива секрети е невъзможно. При тоталния недостиг на ваксини не е нито чудно, нито осъдително, че всяко правителство намира начин да спасява гражданите си.
Иначе председателят на партия „Възраждане на отечеството” и на движение „Русофили”

Николай Малинов от месеци е пръв лобист

за руската ваксина. Той публично призова управниците да водят преговори за нея, независимо от Брюксел. Нещо повече, Малинов лобира и за друга руска ваксина – „ЕпиВакКорона”, която по негови думи „е доказано подходяща за хронично болни от най-широк спектър, в това число и преживели битката с рака”.
В Русия безплатната ваксинация започна след 7 декември, а от Москва гордо рапортуваха, че „Спутник V” е първият в света препарат, регистриран за предпазване от опасния коронавирус. Името на ваксината също е плод на имперско самочувствие – наречена е на първия изкуствен спътник, изстрелян от руснаците през 1957 г. Както той открил новата космическа ера на човечеството, така и „Спутник V” бил проект за нови времена, без вируси, уверяват от Кремъл. Знакът „V” в името да не се бърка с римската цифра пет, понеже в случая е символът на победата.
Препаратът работи на базата на

човешкия аденовирусен вектор,

метод, който е разработен още през 70-те години на миналия век. „Спутник V” се слага с две убождания, цената е 1942 рубли или малко над 20 долара за двата компонента. Според Москва ваксината гарантира две години без ковид. Автори на „Спутник V” са учените от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология, основан още през 1891 г., който днес носи името на световноизвестния академик Николай Гамалея. Те са работили в сътрудничество с военните, но не се дават по-големи подробности за техния принос. Ако се вярва на съобщенията от Кремъл, „Спутник V” в момента е в световния топ три на ваксините с най-голямо количество поръчки от други страни.
Наскоро Австрия обяви плановете си да закупи „СпутникV”. „Не може да става дума за геополитика по този въпрос” – заяви канцлерът Себастиан Курц. Унгария, Словакия, Чехия вече пък са се договорили директно за доставки с Москва.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече