Тайни маневри: Корнелия навива проф. Иван Илчев да се кандидатира за президент

0

Корнелия Нинова възнамерява да издигне кандидатурата на историка проф. Иван Илчев за президент през есента, научи сензационно „Уикенд” от свои източници в червените редици. Ученият е бил поканен на среща с председателката на БСП преди десетина дни, която обаче се е провела на секретно място, а не на „Позитано” 20.

Бившият ректор на Софийския университет бил доста озадачен от внезапното предложение, но не го е отхвърлил категорично, а е заявил, че му трябва време, за да помисли. Най-вероятно обаче той ще приеме, допълва източникът ни от високите партийни етажи.

Проф. Иван Илчев предизвика фурор навръх националния празник 3 март, когато в ефира на БНТ процеди през зъби по адрес на Цвета Караянчева: „Боже Господи, какви нищожества стоят начело на България!” Професорът, който беше ректор на Софийския университет, впоследствие не се отметна от думите си, но уточни, че те са споделени единствено с режисьора Виктор Божинов и не е очаквал да прокънтят в национален ефир.

Репликата-бисер се превърна в една от най-цитираните в политическите кръгове у нас дни наред и предизвика фурор в социалните мрежи. Невероятната популярност, с която се сдоби историкът, явно е направила силно впечатление на интуитивната Корнелия и тя е побързала да се присламчи към него, впечатлени са от „Позитано” 20.


В интервю дни по-късно проф. Илчев призна, че е бил изкушаван да се занимава с политика, но до този момент е избрал да стои встрани. Малко след това е била и срещата му с Корнелия Нинова, на която е получил предложение да се яви като кандидат на левицата на предстоящите тази есенизбори за държавен глава.


Както е известно, лидерът на БСП е в открита война с действащия държавен глава Румен Радев, макар че и двамата се опитват да опровергаят това. Въпреки че до изборите има едва няколко месеца и самия Радев да обяви, че ще играе за втори мандат, партията, която застана зад него преди 5 години, все още не е изразила волята си да го подкрепи. Според запознати, разделението между Нинова и Радев е заради заигравката на президента с „Демократична България” и Мая Манолова, както и заради пронатовската му инициатива „Три морета”, която е насочена директно срещу Русия. „Очевидно ген. Решетников вече не го харесва толкова”, подмятат ехидно в червените редици. Освен това Нинова открито ревнувала президента заради гигантския му рейтинг и отказа му да й играе по свирката.
Проф. Иван Илчев от години гравитира около БСП, макар да не го е посочил директно. Той е син на едно от знаковите лица на червените – акад. Илчо Димитров, който беше министър на образованието и по времето на Тодор Живков, и в правителството на Жан Виденов. Историкът се ползва с добра репутация както сред изконния червен електорат, така и в най-широката академична общност. В последната година излезе забележителния му труд „Розата на Балканите” в два тома, в който историята на България е разказана популярно, но не профански.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече