Синът на Тато в изгнание на село

0

Синът на Тодор Живков – Владимир, все по-често прекарвал старините си в дупнишкото село Кременик, издават местни. Владко гостувал там в имението на своята втора жена Валя. Двуетажният палат е построен от родителите ѝ – Николай и Зорка Костови. Николай обаче се спомина през 2019 г.

След смъртта му Валя искала по-често да прави компания на самотната си майка, затова с Владимир редовно ѝ гостували. Жителите на Кременик приемали с особен възторг посещенията на сина на бившия Първи в тяхното село. Към много от тях той бил изключително щедър и често им правел подаръци. Те обаче не били парични, а по-скоро със сантиментална стойност. Дарявал ги с бомбета от колекцията на Тодор Живков, негови ножове, подписани картички и снимки и други вещи на „човека от народа“ от Правец.
Някои кременикчани обаче не гледали с добро око на Владимир, жена му и нейните родители още от време оно, когато те си взели стара къща за 9 хиляди евро и на нейно място вдигнали прогимназия. Внушителното двуетажно имение, облицовано с камък и обградено от голям двор с висока ограда „бодяло“ очите им и събуждало завистта им. Въпреки че майката на Валя Живкова – Зорка, неведнъж правела дарения на селската църква, не могла да омилостиви някои от съселяните си.

Сега тя живеела сама на първия етаж, а вторият бил предназначен за гости. На зет ѝ Владко му харесвал най-вече чистият въздух там, особено след като в последните години здравето му е разклатено. В началото на юни тази година той ще навърши 69. Заради тежка форма на диабет е трудноподвижен, има сърдечни проблеми и пие шепа хапчета всеки ден. Преди време се говореше, че заради буйните му бохемски младини, напоени в много и марков алкохол, имал и цироза.

По-младата му съпруга Валя обаче е в цветущо здраве и се грижи за него денонощно. Двамата нямат финансови затруднения, тъй като семейството на Владковата жена има имоти, от които прибира наеми. Едно време и той самият въртеше няколко фирми. Общата им дъщеря Елизабет не живее при тях от доста време. Тя е моден дизайнер и пребивава в Италия, където е сгодена за местен красавец.
От първия си брак с Маруся Мирчевска Владимир има и син – Тодор Живков-младши, който е покер милионер в Америка и не общува със своя баща от 10-годишен.

Владимир не крие, че голямата му любов всъщност е втората му съпруга Валя, с която се срещат на Пловдивския панаир, живеят 4 години на семейни начала и вдигат сватба. За сключването на брака им свекърът Тодор Живков дарява снахата със златно колие шедьовър, което след падането му от власт е иззето от полицията. Той обаче е подсигурил сина си и семейството му с къща в „Бояна“ на легендарната улица „Секвоя“, където Владко живее през по-голямата част от годината.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече