БСП с най-много кандидат-депутати доносници от ДС, следват ДПС и ВМРО

0

Българската социалистическа партия (БСП) е включила в листите си за изборите 15 кандидати, които имат връзка с бившата Държавна сигурност или комунистическото военно разузнаване. ВМРО има 7 сътрудници на бившите тайни служби, също колкото и ДПС. Управляващата партия ГЕРБ има само един кандидат, който е бил агент на ДС. Сред политическите сили, на които проучванията дават шанс да са в следващото Народно събрание, само „Демократична България“ няма агенти в листите си.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, известна като Комисията за досиетата, е длъжна по закон да провери листите на всички партии и коалиции. Проучени са архивите за 2620 души от общо 5962 кандидати. Останалите са родени след юли 1973 г. и не подлежат на проверка според закона.

Докладът от проверката съдържа 15 имена от БСП. Някои от тях са обявявани и преди това и съпричастността им към Държавна сигурност вече е известна. Това са Румен Гечев – агент Економов, както и щатният служител на Първо главно управление Таско Ерменков. Очаквано в списъка е и Велизар Енчев, който преди беше депутат от „Патриотичния фронт“. Останалите агенти социалисти са Емил Георгиев, Иван Вачев, Иван Димитров, Тодор Костадинов и Ценко Стоянов, които са кандидати в София.

Принадлежност към бившите силови структури е открита и за кандидатите на БСП Бойко Клечков – Кюстендил, Иван Търпоманов – Пазарджик, Иван Борисов – Разград, Крум Тодоров – Враца, Сашко Лозанов – Стара Загора, Тодор Тодоров – Пловдив, Христофор Дочев – Плевен.

В листите на ГЕРБ има само едно име – това е Йосиф Кюркчиев, който е кандидат в Русе, а в миналото е бил агент Ивайло.

Всичките 7 кандидати на ДПС, които имат връзка с бившата Държавна сигурност, са обявявани и преди. Това са Рамадан Аталай, Дауд Ибрям, Мехмед Юмер, Сандо Захариев, Стоян Стоянов, Стоян Димитров и Янко Янков.

В листите на ВМРО също има познати имена с връзки с бившата Държавна сигурност. Това са председателят на партията Красимир Каракачанов – агент Иван, неговият медиен съветник Александър Урумов – агент Абел, както и преминалият от БСП Боян Чуков. Христо Смоленов също е обявяван, но преди е бил проверяван като част от ръководството на фалиралата банка „Славяни“. Останалите са Георги Георгиев – кандидат в София област, Дарин Кинов – Плевен, Стефчо Борисов – Монтана.

Резултатите за листите на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов също не са изненада. Трите открити имена са обявявани преди – това са Иван Хиновски, Николай Радулов и бившият военен разузнавач Румен Попов.

Коалицията на Мая Манолова „Изправи се! Мутри, вън!“ има двама сътрудници на ДС в листите си – това са Марияна Сарафова – Пловдив област, и Христо Илиев – Сливен.

Източник: Свободна Европа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече