Иван Резидента съдружник с охранителния бос Митко Каратиста

0

Шефът на разбитата шпионска група Иван Илиев-Резидента е съдружник с охранителния бос Димитър Спасов – Митко Каратиста, разкрива в новия си брой седмичникът „Галерия“. 75-годишният Иван Илиев е бивш военен разузнавач и според разследването на ДАНС и прокуратурата е вербувал настоящи разузнавачи да търсят информация, за да я продава на руски дипломати чрез жена си.

42-годишният Димитър Спасов е съсобственик на голямата охранителна фирма „Делта гард“, която е една от най-мощните в страната. Често го бъркат с друг мъж, който е известен като Каратиста и до 2013 г. беше в надзорния съвет на ЧЕЗ – Димитър Стефанов.

Иван Резидента, както вече е известен, и Митко Каратиста са съдружници в дружеството „Кубрат капитал партнерс“ от 2008 г., когато още никой не е чувал нито за „Делта гард“, нито за шпионина Иван Илиев.

Адресът на общата фирма на Иван Резидента и 30-годишния тогава Димитър Спасов е на столичната ул. „Христо Белчев“ №2, където по-късно е регистрирана и „Делта гард“. Общата фирма на пенсионирания военен разузнавач и Митко Каратиста се занимава с широк кръг от дейности като финансови инструменти, внос, износ, сделки с недвижими имоти, търговия и много други.

„Иван Шопа е дал рамо на много млади хора в службите, бизнеса и политиката“, е лаконичният коментар на стар разузнавач, който познава дейността на службите и контактите им. Според него бащата на Димитър Спасов и Иван Илиев са стари приятели. Илиев е работил във военното разузнаване, а родителят на Митко Каратиста е бил висш кадър на ГДБОП до 1997 г. и офицер от шесто управление на Държавна сигурност. Там е служил и Спас Спасов и двамата са се познавали.

От разследването на прокуратурата и ДАНС стана ясно, че Иван Илиев е поддържал контакти с много други млади хора, сред които и офицери от Военно разузнаване. Резидента никога не е късал връзката си с тази служба, твърдят запознати пред „Галерия“. Той е бил офицер до 2016 г, а след това започва да преподава в школата на военното разузнаване.

Димитър Спасов – Митко Каратиста, нашумя през 2012 г., когато той и хората му имаха сблъсък с бандата на Митьо Очите в хитова дискотека на Слънчев бряг.

Един от участниците в мелето тогава е гардът на Спасов Стоян Стоянов. На следващата година трупът му беше намерен в кладенец до Ихтиман. Оказа се, че е убит от бившия полицай Велко Петров, който взел от Стоянов пари назаем и не му ги върнал.

Фирмата на Димитър Спасов „Делта гард“ охранява много обекти в цялата страна. Беше замесена в скандали с олигарсите Николай Банев, Илия Златанов и Цветан Василев. Самият Спасов е с чисто досие и е уважавано име в бизнес средите. Не е попадал в разработката за шпионския скандал заедно със съдружника си Иван Илиев-Резидента.

Осветяването на бившия военен разузнавач, който е продавал тайните на НАТО и ЕС на дипломатите в Русия, тепърва ще разкрива нови негови връзки, твърдят пред „Галерия“ запознати с разследването.

Иван Илиев беше арестуван в четвъртък след разследване на ДАНС, което е продължило от септември м.г. Той е вербувал двама действащи офицери от разузнаването да точат секретна информация, която да продава на посолството на Русия. Освен тях в групичката е участвал полковник Петър Петров от Министерството на отбраната, за когото се говори, че е близък с Красимир Каракачанов. Вицепремиерът лично го е наградил с орден за военна доблест трета степен през ноември 2019 година на пищна церемония. Любомир Медаров е бил другият действащ служител на държавната администрация – бивш колега на Иван Резидента в разузнаването и настоящ шеф на секретното деловодство в парламента. Връзката на Иван Илиев с руското посолство била съпругата му Галина, която също е арестувана. Всички, с изключение на един от действащите военни разузнавачи, са в ареста с решение на съда. Той е признал, че е точил секретни данни от службата и ги е давал на Иван Илиев.

След скандала България обяви за персона нон грата още двама руски дипломати – Александър Зинкин и Максим Рибкин. Така изгонените нелегални разузнавачи от посолството на Русия стават 8 за година и половина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече