Б. Цеков за машинното гласуване на Радев и ДеБъ: Черна кутия – отворена врата за манипулации

0

Проблемът с машинното гласуване заплашва да постави парламентарните избори на 4 април под сериозна заплаха. Недоизяснени ситуации, необмислени варианти при вота могат да доведат до опорочаването му и до поставяне под съмнение честността на проведения изборен процес. Темата коментира на страницата си във Фейсбук докторът по конституционно право и председател на Института за модерна политика Борислав Цеков. Припомняме, че президентът Румен Радев вече втора година лобира усилено за машинен вот и в крайна сметка с подкрепата на БСП и ДеБъ на Христо Иванов успяха да вкарат голям брой машини, които да участват в изборите. Всички експерти обаче са категорично срещу метода, който не се използва никъде в Европа заради ниската надежност. 

Ето какво отбелязва Борислав Цеков:

Относно несигурността на машинното гласуване. Мнозина смятат, че няма възможност за манипулация на машините, защото се заблуждават (или са ги подвели), че понеже машините издават индивидуални разписки за гласуването на всеки избирател, то после тези разписки се броят и сверяват с резултатите от машинния протокол. Това е абсолютно невярно! Индивидуалните разписки НЕ се броят. Резултатите от машинния вот се определят единствено и само въз основа на обобщения протокол, разпечатан от машината след края на изборния ден. Повтарям и потретвам – индивидуалните разписки, които се събират в отделна кутия (не в избирателната урна с хартиените бюлетини) – НЕ СЕ БРОЯТ. Справка – Изборния кодекс и Методическите указания на ЦИК. В края на изборния ден се преброяват само хартиените бюлетини, а данните от машинното гласуване се нанасят в Приложение 2 на секционния протокол, както са посочени в обобщената разпечатка от машината.

Няма никакви организационни, технически, правни и административни гаранции срещу манипулиране на машината от техническите лица, които я поддържат в съответната секция или район. Разчита се на „честна дума“. Никакъв проблем не съставлява техническото лице да „бучне една флашка“ с малуеър в машината – нито някой го контролира, нито някой в секционната комисия ще разбере какво се случва. Няма нужда от интернет. Как ще стане манипулацията ли? Примерно, с такъв малуеър, който всеки тийнейджър-програмист може да изработи, при гласуване машината ще издава вярна индивидуална разписка. Избирателят ще я погледне, ще се успокои, че гласът му е вярно отчетен.

В следващата секунда обаче, вътре софтуерът на машината ще промени вота без да дава никакви външни индикации за това – не за партия „А“, а за партия „Б“. Може да се програмира, примерно, да променя вота на всеки трети гласувал или каквото поискат. За изборен резултат ще се зачитат само данните от обобщената финална разпечатка. Индивидуалните разписки могат да се броят само ако машината даде дефект и не може да разпечата окончателния протокол, а хипотетично и при съдебно обжалване, ако съдът разреши. Знаем обаче, че по правило у нас съдът не позволява повторно преброяване след като изборите са приключили. Изключенията в тази съдебна практика са много редки. А и стигне ли се до обжалване след изборите – я камилата, я камиларят, както се казва.

В това е скрит „ключа от бараката“.

Широко отворена врата за манипулации, ако има недобросъвестни хора. Никакви гаранции. Хартиените бюлетини се броят от членовете на секционната комисия пред очите на всички партийни представители, застъпници и наблюдатели в секцията. При машинния вот няма такова броене, няма такъв контрол и прозрачност – каквото „изплюе“ машината в обобщения протокол. На юнашко доверие. Машинното гласуване е много по-несигурно откъм потенциални манипулации. Неслучайно никъде в Европа не го прилагат. А в Америка, където се гласува машинно има десетки доклади на неправителствени организации, сочещи многобройни случаи на манипулация на машините при всички избори.

Ако искате да имате по-висока степен на сигурност, че гласът ви ще бъде преброен и отчетен правилно – гласувайте с хартиена бюлетина. Машинното е „черна кутия“, в която може да пуснеш едно, а да излезе съвсем друго и по действащите правила даже няма да се разбере, че вотът е подменен.

ПИК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече