Руските шпиони 30 години си разиграват коня у нас

0

„От 30 години насам ние сме скъсали със съветския блок и с опеката на съветските служби, но не направихме необходимото да изкореним остатъците и резултатът е налице“. Tака бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров коментира обявената от прокуратурата за безпрецедентна акция по разбиването на шпионска мрежа в полза на Русия.

Според Гяуров сме допуснали „години наред руският шпионаж да си разиграва коня в България“ и не сме предприели адекватни действия.

И в разузнаването има червени линии, които не бива да бъдат пресичани, заяви Димо Гяуров пред БНР.

В свои позиции той вече определи казуса с разбиването на шпионската мрежа в полза на Русия като „квартален шпионаж“ и „квартално разузнаване“.

„Оперативното ниво на лицата, които са в мрежата, нещата, които наблюдавахме от записите, са на изключително ниско оперативно ниво“, поясни Гяуров в предаването „Преди всички“.

„Когато казвам „квартален шпионаж“, нямам предвид, че това е мрежа, която е изключително лесно да бъде разкрита. Постижението е много добро, зад него се крият огромни усилия“, допълни той.

По думите му липсата на оперативна подготвеност, липсата на интелект ни най-малко не омаловажава резултата от операцията по задържането на тази мрежа.

На всички е ясно, че никой разузнавач не прониква като във филмите за Джеймс Бонд в местата, които го интересуват, сам, отбеляза още Гяуров.

„Много често от оперативна гледна точка е по-важно да пресечеш една дейност, отколкото да достигнеш до осъдителната присъда“, коментира той 

„Аз си обяснявам това поведение на тези лица, които предадоха България, с наглост“, заяви Гяуров. 

По думите му участниците в шпионската афера са имали спокойствието и убедеността, че никой няма да ги преследва.

Няма да стигнем до скъсване на дипломатическите отношения със сигурност, каза Димо Гяуров, запитан каква ще бъде ответната реакция на Москва.

Прегледана: 2063

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече