Почина лекарят, когото Слави Трифонов заплашваше (Снимка)

0

На 15 март е бил погребан уважаваният невролог д-р Тодор Цанков, който през годините бе жертва на грозни словесни атаки от страна на своя пациент Слави Трифонов.

За смъртта му известиха дъщеря му и негови приятели и пациенти във фейсбук. „С дълбоко прискърбие съобщавам на всички балчиклии, че днес (бел. ред. – 15 март) беше погребан д-р Тодор Цанков, великият балчишки невролог, който вдигаше от количките парализирани хора и те започваха да тичат! Изключително талантлив лекар и човек с главно „ч“!!! Почивай в мир, докторе, бяхме приятели и ще ми липсват разговорите ни на брега на морето! Завинаги ще останеш в сърцата ни, а звездата ти ще огрява всяка вечер твоя и нашия роден град Балчик! Мир на душата ти, Амин!!!“, написа негов приятел от името на страницата „Балчишки мечти“.

Д-р Цанков дълги години е един от доайените на неврологичното отделение в столичната болница „Света Ана“, където през годините среща хиляди пациенти. Един от тях преди време е бил Слави Трифонов. След несъгласие с диагнозата, която Цанков му поставя, Дългия се настройва срещу него и публикува жестоки слова по негов адрес в първата си биографична книга „За стърчането“(2002 г.), която списват заедно с Любен Дилов-син.

„Докторът веднага ме позна и каза: „Гледах ви по телевизията. Според мен имате едно много рядко заболяване“. И ми поставя диагноза за болест, която трудно се лекува. Без съмнения! Това е все едно да отидеш на лекар, защото те боли главата, той да те погледне и да ти каже: „Охоо, пич! Ти си имал тумор в мозъка, бе!“ Ей така, без всякакви по-задълбочени прегледи. Без изследвания. Този човек ми промени живота. Тотално! Прати ме при някакъв друг доктор, който веднага потвърди диагнозата. И аз клекнах“, пише Трифонов. Той не се съгласил с мнението на двамата лекари и продължил да търси други специалисти. „Истината – разбра се впоследствие, с прясно обръсната глава бях карал моторна шейна на Боровец. Настинал ми някакъв нерв. Лицев. Дава симптоми, близки като тези на една страшна болест. Но не можеш да застреляш някого от упор с подобна диагноза, без да си го изследвал. Пък и да е вярно, така ли се казва?! Така ли се постъпва?! Направих си специален патрон за револвера. Един „Магнум 357“. Извадих капсата и барута от патрона и поставих отново куршума. Външно изглеждаше абсолютно като истински, но не може да гръмне. Идеята ми беше да го хвана този доктор, да го изведа край София и да си поиграем на руска рулетка. Може да гръмне, може и да не гръмне… Той е лош човек! Доктор Ц. е лош човек и лош доктор. Какво можеш да направиш срещу него? Официално какво? Той наруши дори клетвата да не коментира пациентите си. Сума ти хора после ми казаха, че продължава да разправя наред сред колегите си, че аз съм болен. Сигурно му е много неприятно, че още не съм се парализирал или още не съм умрял! Е, къде е възмездието за някой такъв? Какво да му направиш, в кой съд да го осъдиш? Сега ще кажа името на този доктор, промених си мнението. И не защото искам да му отмъстя. Просто защото друг може да попадне при него. Някой, който не може да се защити. Казва се Цанков, д-р Цанков, невролог от болница „Света Ана“ – това е бившата клиника за чуждестранни граждани, намира се зад Окръжна болница…“, пише още Дългия в книгата си.

От идеята да отмъщава на лекаря го отказал психотерапевтът д-р Димитър Чакъров, бивш депутат, който го убедил да не търси възмездие от вече покойния д-р Цанков, който е боготворен от своите пациенти. В интернет пространството и форумите има редица истории за феноменално излекувани от него хора в дългогодишната му практика, пише Ретро.

Д-р Тодор Цанков

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече