Схемите за платен вот на Васил Божков в държавата на абсурдите

0

Петър Христозов, ПИК


На първите редовни парламентарни избори от 2009 г. насам, България отново показва, че е страна на абсурдите. Как се мотивира масовото участие в избори на гражданите, ако за техния глас се борят и издирвани за тежки престъпления лица?!

Освен политико-морален, този проблем има и своите законови измерения, защото участието на Васил Божков в изборите не е само трагикомичен пиар, а и проблем свързан с риска от манипулиране на вота.

Къде са българските специални служби, къде е прокуратурата, къде е държавата?

Сякаш само те не виждат, че беглецът от Дубай разчита на гласове по две направления – корпоративен вот и директно купуване на гласове. Опитите на Божков да се прави на оригинален чрез предварително режисирани интервюта и рекламни клипчета, освен, че изтъняват джоба му, са индикация, че той наистина е убеден как ще може да определя бъдещето на страната.

Организацията по неуспешния метеж от миналата година, по признанията на самия Божков подкрепян (всякак) от него, сега е трансформиран в схема за гарантиране на изборни гласове.

До ПИК достигна достоверна информация от достатъчно близък човек до т.нар. „партия на Божков“, че е организирана стройна схема за манипулиран вот в полза на беглеца и негови кандидати. И всичко това под погледа на държавата, която го допуска.

Дали българските служби си свършиха работата, дали провериха всичките посетители на Божков в Дубай от последните месеци? Не става въпрос само за тези, с които Черепа се снима, а и такива, които не фигурират във фейсбука му. Колко от тези „туристи“ в миналото са засичани в схеми за търговия с гласове или са свързани с хазартните фирми на Божков?

Дали пък разни манекенки не пътуваха до Дубай, за да се върнат с куфари с пари, с които да се гарантират достатъчно гласове, за да отидат в парламента приближените на Божков кандидати?

В понеделник либерална фондация обяви, че 2554 избирателни секции са под риск от корпоративен и платен вот. От там не дадоха подробности – кои са корпоративните играчи, но вече се знае как всички бивши служители на Божков от компаниите, развивали дейност в сферата на хазарта, са „силно мотивирани“ да гласуват корпоративно. Обещанието е – гласуваш за Черепа, за да се възстановяви схемата с хазарта – ще пада пак голямо търкане на талончета.

По подобен начин са оферирани и служители на други бизнеси, които неофициално се свързват с Божков, например – персонал на ресторанти и нощни заведения. Да не говорим с офертата му за легализиране на марихуаната. Това е директен знак към дилърите, че ще получат имунитет, ако организират достатъчно гласоподаватели за укриващия се в Дубай обвиняем.

И, ако дотук става въпрос за корпоративен вот, то за платения се действа по проиграни в миналото схеми. Там се залага на стари групи, които са „помагали“ на различни политически сили, за да им осигурят място в парламента. Повечето участници в тези схеми са добре познати на силите на реда, защото многократно са разследвани за търговия с гласове.

Вероятно и заради това има данни, че в тези схеми участват бивши, а вероятно и действащи служители на МВР, които срещу няколко хиляди комисионна, слагат чадър върху търговията с гласове в дадена ромска махала. Основните тартори на тези схеми за гласове са от добре познатия криминален контингент – част от тях са съдържатели на заложни къщи, организатори на черно тото, разследвани за сводничество, а както вече стана ясно и местни дилъри. За момента е известно, че повечето търговци на гласове, които са ангажирани в полза на Божков, имат влияние в Южна България – Сливен, Ямбол, Благоевград, Хасково и други. Знае се, че „добри резултати“ за листата му са обещани и в Габровско.

Колкото и да се прави на иновативен, Божков е ретро играч, чието ниво не е много далеч от „Магурата“. Заради това и не му се получават опитите да провокира – първо излъга, че е в Барселона, после пусна „партенка“, че ще идва в София за интервю, което се оказа дори режисирано – с предварително пуснати по шаблон въпроси от статисти.

По същия начин се надява, че с кухи фрази срещу „Хунтата“ и заучени реплики, писани от пиарите му, ще обясни гласовете за себе си. Но такива реално няма, ако изключим тези на впрегнати негови бивши служители и купени гласове. Само, че купуването и продаването на гласове са престъпления, за които е крайно време да има наказани.

Защо толкова много хора посетиха Васил Божков в Дубай? А колко бяха при него без да се покажат във фейсбук? Ромите от махалите знаят най-добре

Васил Божков поизлъга, че е в Барселона

Не дойде за режисирано интервю в София

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече