Иван Костов прогнозира: Не е възможно съставянето на правителство без участието на ГЕРБ или БСП+ ще има ли избори през септември

0

В сайта „Медиапул“ е публикуван анализът на бившия премиер Иван Костов и Полина Крайнева  „Консолидиране на сондажите на социологическите агенции“. Костов прави уговорката, че „в седмицата преди изборите последните социологически агенции публикуват резултатите от своите сондажи. В последните 100 дни са оповестени 25 такива сондажа от 11 източника. Така настоящата прогноза се основава на отговорите на над 22 000 анкетирани избиратели“.

Има ясни сигнали, че картела от социологически агенции, който причиняваше в последното десетилетие системно надценяване на прогнозите за БСП, е престанал да съществува. Ако направените от агенциите прогнози за БСП в 2021 година бъдат коригирани надолу заради посоченото системно надценяване, прогнозата за БСП ще се сведе до нереално ниско число.

Епидемията усложнява много възможността да се прогнозират изборните резултати: несигурност има относно броя на избирателите, които ще отидат до урните; не е ясно лошото управление на здравната криза чии гласоподаватели ще демотивира в по-голяма степен – тези на управляващия блок или тези на опозицията; страхът или съпротивата ще вземе връх.

Социологическите агенции предвиждат 7 парламентарни формации. Сред тях ПП ВМРО е със риск да не прескочат 4-процентовата избирателна бариера при ниска обща избирателна активност и при по-голямо гласуване на българите в чужбина, което въобще не е взето предвид.

Прогнозира се:

Прогнозата на Иван Костов за 45-ия парламент. Илюстрация Медиапул
  • коалиция ГЕРБ-СДС да остане първа политическа сила с 20% намалено представителство спрямо 44-то ОНС;
  • коалиция „БСП за България“ да загуби 27.5% от депутатите, които бе излъчила за досегашния парламент и да отиде на историческото си дъно от 1997 година;
  • ДПС с 15% да възстанови фракцията си, но далеч от равнището от 38 депутата от 43 ОНС.
  • Новите парламентарни групи са на: ПП „Има такъв народ“, която се позиционира като 3-та политическа сила; коалиция Демократична България – Обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение) като пета по състав парламентарна група; и, Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.

Възможни отклонения от прогнозата на социолозите могат да произтекат от следните две обстоятелства:

  • Първо. ПП „Има такъв народ“ и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ се явяват за първи път на парламентарни избори, нямат история в социологическите сондажи, което предполага, че са възможни непредвидими отклонения от консолидираната прогноза. Техният краен резултат ще бъде зависим както от общата активност на избирателите за гласуване, така и от мобилизацията на протестния вот, която е възможно да се окаже под декларираната пред социолозите.
  • Второ. Очаква се протестен вот на българите в чужбина. Възможно е там да гласуват около 120 000 души. Този вот е вероятно да бъде между 4.4% – 4.9% от общия. Ако тези две хипотези се изпълнят последствията ще бъдат: а) загуба на 1-2 места от ГЕРБ; б) увеличаване на парламентарните групи на ПП ДПС и на Коалиция Демократична България с по 1 депутат (поради същото обстоятелство тази коалиция получи представителство в Европейския парламент); и, в) по-голям риск за ПП ВМРО.

Следизборна проекция на консолидираната прогноза

–          Коалицията БСП за България не може да състави кабинет дори с участието на ДПС и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“;

–          Не е възможно съставянето на правителство без участието на ГЕРБ и БСП;

–          Възможно е, но е слабо вероятно, формиране на мнозинство с участието на БСП (експертен кабинет с кратък мандат, тип „Беров“); това би означавало депутатите от ПП „Има такъв народ“ вкупом да прекосят реката, която ги дели от левицата.

При тези предпоставки основателни са само две хипотези:

Хипотеза I. ГЕРБ могат да възпроизведат досегашния управленски формат само, ако направят коалиция с ПП „Има такъв народ“ и при влизане на ВМРО в 45 ОНС. Тогава, както е ставало досега и при същите условия, ще бъдат подкрепени с плаващи мнозинства от ДПС. Без ВМРО в парламента на Движението ще се наложи да подкрепя правителство на малцинството.

Хипотеза II. Ще бъде невъзможно да се състави правителство. Ще се наложи служебно правителство да направи извънредни парламентарни избори още до септември 2021.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече