ВМРО не признава изборните резултати от Турция

0

Днес ще внесем искане в няколко институции – Министерски съвет, Прокуратура, Върховен административен съд, Върховен касационен съд и Народно събрание, с което ние не признаваме резултатите в Република Турция и настояване те да не бъдат признати и включени в изборния резултат. Това заяви Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО.

Тези институции могат да се обърнат към Конституционния съд, защото изборните резултати могат да бъдат оспорвани, обжалвани и обявяване за действителни или недействителни именно от КС, обясни той.

Финално: ЦИК разпредели мандатите в новото Народно събрание, Борисов няма да е депутат

„Успяхме да покрием всички избирателни секции в Турция, това е голямо усилие и предотвратихме доста измами в изборния ден. Ние признаваме изборния резултат и приемаме оценката, която получихме. Ротацията във властта е нещо нормално. За ВМРО не е въпрос на живот или смърт да бъде представено в Народното събрание“, каза още Джамбазки.

По думите му резултатът е ясен и мандатът е ясен. „Партиите, които изразяваха желанията и волята на протеста, да имат подкрепа и трябва да имат възможност да реализират този мандат“, допълни той.

Ако трябва да гледаме чисто егоистично от нашата политическа гледна точка, би трябвало да искаме реванш веднага и нови избори, за да можем да постигнем по-добър резултат още повече вече знаем нашите слаби места, каза още зам.-председателят на ВМРО.

„Поздравявам тези, които са представени в Народното събрание и им пожелаваме да постигнат политическо съгласие помежду си, да се обединят около своите платформи, след което да излъчат правителство“, заяви Джамбазки.

Според него в изборния ден в Турция е имало нарушения – правилото за разговори на присъстващите на език, различен от българския; незаконосъобразно попълване на декларациите по образец; агитация в изборния ден от страна на членовете на комисиите; преброяване на гласовете.

Той подчерта, че това оспорване на изборния резултат няма да доведе до това ВМРО да влезе в НС и „не го правим по тази причина“. „Дори всички гласове в Турция да бъдат обявени за недействителни, което не е възможно, това няма да промени изборния резултат, за да размести партиите, влизащи или не влизащи в парламента“, каза още Джамбазки. Зам.-председателят на ВМРО обясни, че може да стане пренареждане на партиите – например Демократична България

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече