Доц. Ангел Кунчев: Ще се наложи мерките да продължат до края на май

0

Още при предишната заповед за мерките първата точка там е, че предлагам удължаване им още един месец. Да, започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее до края на април. Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май. 

Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Капацитетът по болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Все още е рано да се успокоим“, каза той. В България: Разхлабват част от мерките срещу пандемията от 12 април. Вижте кои

Според него при ваксинация с AstraZeneca повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви.

Кунчев каза, че рискът от странични реакции след ваксинация е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена ваксинацията.

„Много ми хареса едно изчисление, което един от колегите, работещ епидемиолог в Центъра по заразни и паразитни болести беше направил труда да изчисли. При тези обявени случаи в цяла Европа, включително Великобритания, на случаи на такива нежелани реакции, шансът вие да развиете същите реакции, същите тромбози, ако сте неимунизиран и изкарате заболяването, е точно 1000 пъти по-голям, отколкото да ги получите от ваксинацията“, обясни той.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че няма как да се издаде сертификат за ваксинация, ако не е поставена втората доза на ваксината.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече