Симеон Дянков: Рано е да се казва, че това е краят на ГЕРБ

0

Нови избори не трябва да са причина да се смята, че икономиката ще пропадне, смята финансистът

„Рано е да се казва, че това е краят на ГЕРБ“, коментира пред БНР бившият министър на финансите в кабинета „Борисов 1″ Симеон Дянков. Според него ГЕРБ ще продължи да е основен фактор в политиката на България.

„Тя е голяма партия и има големи възможности“, твърди финансистът. Той отбелязва, че иска да види политиките на ГЕРБ за излизане от ковид кризата и идващата след нея икономическа криза.

Бившият финансов министър коментира, че тези избори са се отличили с почти пълната липса на нови политики и подчерта, че хората са искали промяна и не е изненада, че влизат нови партии и нови лица в парламента. Въпросът за него е накъде ще тръгне страната и колко бързо тези нови партии и хора могат да предложат нови политики.

„Сега е моментът партиите, които влязоха в парламента, до покажат политическа и финансова политика. … Трябва да излязат няколко основни идеи, около които да се създаде коалиция в близкото бъдеще. Новите партии в Народното събрание сега трябва да кажат кои са трите или петте приоритета, които искат да заложат и да вървят напред. В една следваща предизборна кампания това е наложително, не може да се мине само с мълчание“, категоричен е финансистът.

По думите му ваксинирането и Планът за възстановяване от пандемията са двете основни неща, които новото правителство трябва веднага да започне.

Симеон Данков прогнозира, че вотът на българите в чужбина ще се увеличава, защото на тези избори се е видяло, че той има значение.

„Неоснователни са заплахите, че с още едни избори ще се срути финансовото състояние на държавата. Това няма да се случи, защото България има стабилни финанси. Икономиката крета, но тя креташе и преди изборите, така че едни следващи избори не са причина да се смята, че икономиката ще пропадне“, посочи Дянков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече