На Нинова не й пука за БСП – мечтае за място на „Дондуков“ 2 и Брюксел

0

Корнелия Нинова отказва да хвърли оставка и да поеме политическата отговорност за разгромяващата загуба на БСП на парламентарните избори, защото ще загуби правото си да е депутат. Бомбата дойде от социалисти, запознати с юридическите хватки, заложени в устава, който самата председателка на левицата заложи още в първия си мандат начело на партията. Пред Lupa.bg те припомниха, че тя има правото да се кандидатира за публични длъжности само по изключение – докато е шефка на Столетницата.

А причината се крие в член 41 на устава на БСП, според който народен представител, който е бил 12 години последователно в пленарната зала (или 3 пълни мандата), няма право отново да се цани за законотворец. Изключението важи единствено за лидера.

Броят на призивите за оставката на Нинова от поста обаче набъбва с всеки изминал ден. Ако се стигне до искането й и от Националния съвет и бъде гласувано, по партийния закон тя трябва да се оттегли и от състава на формиращия се 45-и парламент, разясниха вещи социалисти. Според тях битката на Нинова е персонална – да остане в Народното събрание още 3 години, а след това да поведе листата с кандидати за европейския парламент през 2024 г.

    „Не си мислете, че тя много иска да продължава да е председател. Оглежда се и за място на „Дондуков“ 2, и е отправила поглед към Брюксел“, твърдят те.

И припомнят, че неслучайно знакови лица като Кирил Добрев не са били част от изборите сега. „Той сам се оттегли според партийните правила заради тези 12 години, в които е бил народен представител, а не чака някой да го подкани“, добавят възмутени от поведението на Нинова бесепари.

Точният член и алинея от устава на БСП гласи:

„Кандидати за народни представители не могат да бъдат социалисти, които са били 12 години народни представители. Това ограничение не се отнася за председателя на БСП“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече