5 г. мандат на главния прокурор и нов ЦИК

0

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс.

Партията предлага да бъде намален мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години и прекратяване на мандата на сегашния състав на ЦИК.

„Демократична България“ иска обвинител номер едно да се избира от Народното събрание с мнозинство от три пети или 144-ма депутати, а не от Висшия съдебен съвет (ВСС), както е сега.

Мандатът на главния прокурор да бъде намален с две години, като текстовете предвиждат той да може да бъде освобождаван и по предложение на правосъдния министър или една пета от народните представители.

Съставът на ВСС също да бъде намален и той да бъде 15 вместо 24-ма души, като парламентарната квота се намалява на петима членове при 11 сега.

Така прокуратурата ще бъде институция, защитаваща обществения интерес, посочват като мотив за тези промени от „Демократична България“.

В деловодството на НС е внесени проектът за промени в Изборния кодекс, според които трябва да има нов състав на Централната избирателна комисия, а мандатът на настоящата да бъде прекратен.

Предвижда се да отпадне квотният принцип при формирането на комисията и намаляване на членовете на ЦИК на девет души.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече