Бивш сътрудник на Елена Йончева – депутат на Слави Трифонов

0

Дипломатът Димитър Стоянов Гърдев, който стана народен представител, избран от листата на „Има такъв народ“ в Бургас, се оказа щатен сътрудник на Елена Йончева в Европарламента. Това става ясно от проверка на сътрудниците, назначени в офиси на всички български представители в ЕП, която е била извършена през май м.г., писа ПИК.

Проверката започва след вътрешнопартиен скандал в БСП, в който са замесени имената на Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова. Скандалът се разгоря след разследване на Антикорупционен фронт за финансови злоупотреби на евродепутати. 

Обвиненията срещу тях бяха свързани с назначаването на фалшиви асистенти, чиято заплата се дава от ЕП, а всъщност те реално работят за БСП и Корнелия Нинова. През май м.г. разследването бе публикувано от Антикорупционния фронт, откъдето твърдяха, че гражданската квота на БСП в Брюксел злоупотребява с евросредства и усвоява пари за възнаграждения на служители и разходи за офиси, без реално да съществуват такива. В разгара на скандала Елена Йончева излезе с изявление, че това е „груба манипулация“, припомня „Флагман.бг“.

Конкретно за Димитър Гърдев, Елена Йончева казва, че работи в софийския й офис на трудов договор, одобрен от ЕП. Йончева се изказва изключително ласкаво за Гърдев, подчертавайки, че е „експерт в сферата на международната политика и отбрана, има 4 магистратури и работи върху докторската си дисертация“. В защитата му евродепутатката от БСП подчертава, че било клевета да се нарече неговата работа „фиктивна“, можела, ако се налага, да докаже, че има „всекидневна, професионална кореспонденция“ с Гърдев, а динамиката и качеството на работата му може да се провери от всеки оторизиран орган на ЕП. Накрая изразява и мнение, че за нея е чест да има в екипа си толкова „висококвалифициран експерт“. 

Ако се вярва на разкритията на бившия евродепутат Николай Бареков, който стои зад т.нар. Антикорупционен фронт, средната годишна заплата за асистент, какъвто е бил Гърдев, е 70 хил.лева.

Името на Димитър Гърдев е заличено към настоящия момент в официалния сайт на ЕП, където са публикувани сътрудниците на евродепутатите. Вероятно това е станало непосредствено преди кампанията за парламентарните избори за 45-ото НС, когато Гърдев е решил да се включи в редиците на ИТН, но кога точно, знае самата Йончева. Той бе на второ място в бургаската листа за 45-тото НС, водена от сценариста от „Шоуто на Слави“ Ивайло Вълчев. 

Прегледана: 1454

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече