Бивш сътрудник на Елена Йончева – депутат на Слави Трифонов

0

Дипломатът Димитър Стоянов Гърдев, който стана народен представител, избран от листата на „Има такъв народ“ в Бургас, се оказа щатен сътрудник на Елена Йончева в Европарламента. Това става ясно от проверка на сътрудниците, назначени в офиси на всички български представители в ЕП, която е била извършена през май м.г., писа ПИК.

Проверката започва след вътрешнопартиен скандал в БСП, в който са замесени имената на Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова. Скандалът се разгоря след разследване на Антикорупционен фронт за финансови злоупотреби на евродепутати. 

Обвиненията срещу тях бяха свързани с назначаването на фалшиви асистенти, чиято заплата се дава от ЕП, а всъщност те реално работят за БСП и Корнелия Нинова. През май м.г. разследването бе публикувано от Антикорупционния фронт, откъдето твърдяха, че гражданската квота на БСП в Брюксел злоупотребява с евросредства и усвоява пари за възнаграждения на служители и разходи за офиси, без реално да съществуват такива. В разгара на скандала Елена Йончева излезе с изявление, че това е „груба манипулация“, припомня „Флагман.бг“.

Конкретно за Димитър Гърдев, Елена Йончева казва, че работи в софийския й офис на трудов договор, одобрен от ЕП. Йончева се изказва изключително ласкаво за Гърдев, подчертавайки, че е „експерт в сферата на международната политика и отбрана, има 4 магистратури и работи върху докторската си дисертация“. В защитата му евродепутатката от БСП подчертава, че било клевета да се нарече неговата работа „фиктивна“, можела, ако се налага, да докаже, че има „всекидневна, професионална кореспонденция“ с Гърдев, а динамиката и качеството на работата му може да се провери от всеки оторизиран орган на ЕП. Накрая изразява и мнение, че за нея е чест да има в екипа си толкова „висококвалифициран експерт“. 

Ако се вярва на разкритията на бившия евродепутат Николай Бареков, който стои зад т.нар. Антикорупционен фронт, средната годишна заплата за асистент, какъвто е бил Гърдев, е 70 хил.лева.

Името на Димитър Гърдев е заличено към настоящия момент в официалния сайт на ЕП, където са публикувани сътрудниците на евродепутатите. Вероятно това е станало непосредствено преди кампанията за парламентарните избори за 45-ото НС, когато Гърдев е решил да се включи в редиците на ИТН, но кога точно, знае самата Йончева. Той бе на второ място в бургаската листа за 45-тото НС, водена от сценариста от „Шоуто на Слави“ Ивайло Вълчев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече