Двама български дипломати са persona non grata в Русия

0

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин бе днес в руското външно министерство, където получи нота за ответните мерки на Русия след експулсирането на двама руски дипломати от София в края на март. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на източник от руското МВнР.

„На посланика на България му бе връчена нота за ответните мерки“, е заявил източникът.

Посланикът на Република България в Москва Атанас Кръстин бе поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация, където бе уведомен, че двама дипломати от българското посолство са обявени за персона нон грата. Това съобщи българското МВнР.

Причината за това са действията на МВнР на Република България, което на 22 март 2021 г. обяви двама дипломати от руското посолство в София за персона нон грата за действия, несъвместими с Виенската конвенция. На днешната среща не бяха изтъкнати други причини за действията на руските власти.

Според съобщението на руското външно министерство за persona non grata са обявени:
Първият секретар на консулката служба в българското посолство Н. Панайотов и първият секретар на службата по търговско-икономически въпроси при посолството Ч. Христозов. Те имат 72 часа да напуснат територията на Руската федерация.

РИА Новости припомня, че българската прокуратура започна досъдебно производство срещу група лица, заподозрени в шпионаж за Русия. Твърди се, че по време на разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са извършвали нерегламентирани разузнавателни дейности, несъвместими в рамките на отношенията между двете страни, допълва агенцията.

От руското посолство заявиха, че очакват разследването за шпионаж в България да бъде деполитизирано и спекулациите относно предполагаемото участие на Руската федерация да бъдат спрени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече