Как ГЕРБ и Борисов се подиграха с българите

0

ГЕРБ наредиха кабинет „за парлама“. Поредният номер на Борисов е не само смешен, но и откровено обиден за духа на парламентаризма и законите в България. И преди всичко за суверена – българските граждани.

Петър Чолаков, Дойче Веле

В края на третия си мандат Борисов и ГЕРБ за пореден път се подиграха с парламентаризма. Подигравката сега е двойна: Борисов намери време да „порита“ мач и да се контузи, но не и да отговори на въпросите на депутатите. Унизителен беше и предложеният от ГЕРБ проектокабинет.

По време на своето управление Борисов рядко се появяваше в Народното събрание, особено ако трябваше да се отчита пред него. След като новият 45-ти парламент на практика го задължи да се яви в пленарната зала, той първоначално с мъка „прие”, а във вторник, в крайна сметка, финтира депутатите – макар и на куц крак – отказвайки „поканата” им.

Новината, че Борисов се е контузил, докато спортува, предизвика многобройни подигравки в социалните мрежи, поради подозрението, че лидерът на ГЕРБ си търси извинителна бележка, за да не отиде на очертаващото се като напрегнато и неприятно за него заседание. А според една стара изтъркана шега, бягството е 13-тата хватка в каратето. Борисов е роден на 13-то число, играе с фланелка No.13, а и уж е майстор на бойното изкуство. Така че поне тук изненада няма.

„Народен съд“?

Забележете обаче, че Борисов дори не си направи труда да се оправдае със скъсания менискус, за да не отиде на работа. Той явно „просто” няма желание. Според депутати от ГЕРБ, които защитиха лидера си, Борисов не искал да отиде в парламента, защото политическите му противници щели да го обиждат и да му се подиграват. Самият той описа мелодраматично предстоящото заседание като „народен съд”.

Лидерът на ГЕРБ обаче все още е министър-председател, макар и в оставка. България, според чл. 1 от Конституцията, е република с парламентарно управление. Дори като обикновен гражданин, а още повече като глава на изпълнителната власт, Борисов е длъжен да отиде в парламента, за да изслуша, а ако трябва и да изтърпи, критиките на депутатите.

По този повод явно трябва да припомним на г-н Борисов, че институциите не са длъжни да се съобразяват с прищявките и настроенията му. Нито са длъжни, когато той най-сетне благоволи да им се представи, да разпънат червеното килимче и да го хвалят. Напротив. Контролът на парламента над правителството е иманентна част от демократичния политически процес.

Подигравката с Националния план за възстановяване

А тази сряда Борисов трябваше да говори по важна и конкретна тема – за Националния план за възстановяване и устойчивост. ГЕРБ бавиха дълго време окончателния му вариант, а когато се появи, се оказа, че е нескопосан, че в него има трагикомични гафове, а вероятно и заложени мини за „наследниците“ на ГЕРБ. Изобщо, Борисов бяга от заседанието в НС като слаб ученик, който знае, че ще го изкарат на дъската пред класа.

От една страна Борисов отказва арогантно да се яви в парламента, а от друга – ГЕРБ предложи състав на правителство, в което влиза Делян Добрев като министър на енергетиката. Точно преди две години, през април 2019-та, Добрев напусна 44-тото НС заради съмнения в корупция; преди това оставката му бе гласувана от парламента в нарушение на конституцията, но по заръка от ГЕРБ.

Номинацията на Добрев и поведението на Борисов и „неговите“ депутати показват, че ГЕРБ нищо ново не са научили, а и че откровено се подиграват с парламентаризма, с духа на конституцията и законите в България.

Показателно е, че Борисов е предложил на Красимир Каракачанов да бъде отново министър на отбраната – при положение, че избирателите на 4 април ясно показаха какво мислят за работата на ВМРО във властта; затова и тази партия не прескочи електоралния праг. Добре поне, че г-н Каракачанов си е дал сметка за този факт и е отклонил „офертата”. Много от „тружениците” на отиващия се кабинет обаче са и в проекта за новия. И то при положение че през март 2021 недоверието към правителството на Борисов възлизаше на цели 64% (по данни на Маркет линкс).

Смешно и обидно

Дори няма да коментирам каква е компетентността на Любен Дилов-син в сферата на туризма или на Калин Вельов като евентуален мениджър на забатачената сфера на културата у нас. Тези номинации” са явна закачка на ГЕРБ с ИТН и Слави Трифонов, така както кандидат-премиерът Митов е дяволито намигане към „традиционната десница”.

Накратко, ГЕРБ наредиха кабинет „за парлама“. Почти сигурно е, че той няма да види бял свят и получи необходимата подкрепа в парламента. Финалните акорди на третия мандат на ГЕРБ приличат на останалите елементи от композицията. Поредният нелеп скеч на Борисов е не само смешен, а и обиден за институциите. И преди всичко за суверена – българските граждани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече