Операцията на Деси Радева струва 30 бона, президентът доплаща 20

0

Първата дама Десислава Радева се чувства отлично, след като преди 6 дни се подложи на операция за укрепване на мозъчни аневризми в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Съпругата на президента се храни и движи нормално, но още две седмици е в повишен риск, научихме от екипа, който ежедневно следи състоянието на пациентката.

Интервенцията, на която беше подложена Радева, е на стойност около 30 000 лева. За съжаление иновативната технология, която прилага младата звезда в неврохирургията – доц. Станимир Сираков, се покрива само отчасти от Здравната каса. Счетоводителите в бели престилки отпускат по 10 бона за консумативите при мозъчната интервенция, което покрива разходите за една аневризма. Това означава, че пациент като Радева трябва да влиза три пъти последователно в болница, ако иска да мине по каса. Сега на президентшата ще й се наложи да доплаща 20 000 лева.

„Ако се случи, не дай си Боже, да изкърви една аневризма, човек припада, губи съзнание, силно главоболие, което не спира, не може да си движи врата и ако е късметлия да стигне бързо до болница, може и да оцелее. Абсурд е лечението на такива състояния да се отлага по финансови причини“, категоричен е Сираков.

У нас годишно се откриват по около 300 аневризми. Почти половината от тях са лекувани в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“. По-голямата част от пациентите не се налага да бъдат оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече