Раздор в „Демократична България“

0

Изборите отминаха, но напрежението в Демократична България – не. Това довериха на „Галерия“ депутати от петата политическа сила в 45-ото Народно събрание.

Напрежението всъщност не е стихвало още преди кампанията, когато поголовно по страната на първи места в листите бяха представени кандидатите на да „Да, България“ на Христо Иванов. Неговата формация има 13 депутати в 27 членната група, четири са от зелените и 10 на ДСБ, като двама от тях от гражданската квота. Народните представители от някогашните тъмносини са предимно от столицата.

„От Бургас до София преброих 96 билборда на Христо Иванов или на Христо Иванов плюс дясната му ръка Иво Мирчев, нямаше нито един с генерал Атанасов, който е съпредседател на Демократична България“, възмутено обясни ситуацията един от новите депутати на ДСБ.

Според различни източници отношенията между лидерите на „Да, България“ и ДСБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, са обтегнати през последните месеци и двамата вече трудно прикриват този факт.  Те практически спряха съвместните си медийни изяви във Фейсбук и други социални мрежи, които бяха популярни през лятото по времето на протестите.

Причината за разрива бе акцията на Христо Иванов в Росенец, когато привърженици на „Да, България“ атакуваха сарая на Доган. Атанасов бе изолирано този пърформанс, който извади десните от летаргия и ги направи отново сериозен политически играч.

Има индикация, че може би Христо Иванов иска да направи от „Да, България“ либерална европейска левица, смятат наблюдатели. Неговата формация открито защитава Истанбулската конвенция и застава зад ЛБТИ и общността, които лявата БСП отхвърли, но са припознати от модерни леви партии в Европа.

Таргет групата на Иванов щели да бъдат млади леви българи, за които БСП е едва ли не от каменната ера, твърди източникът на „Галерия“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече