Борисов: Мутрите си вкараха адвокатите в парламента

0

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви във включване на живо във Facebook, че коалицията ГЕРБ-СДС връща проучвателния мандат за съставяне на правителството. „Приемам решението на Изпълнителната комисия да върнем мандата“, посочи Борисов. 

Мандатът ще бъде върнат днес в 10:30 ч.

На срещата при премиера в оставка бяха Даниел Митов, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева и Йорданка Фандъкова. Според Борисов и втората политическа сила – „Има такъв народ“, няма да състави правителство.

„Сега искат да променят правилата. Да ги променят, но те няма да направят правителство. Страх ги е и няма да го покажат кабинет. Няма да постъпят отговорно като нас – да кажат кой ще им бъде министър-председател, кой ще бъде външен министър, кой – вътрешен. Това е безотговорна политика. Европа още е в пандемия и финансовото състояние на държавите лети надолу. Новите бюджети трябва да предвидят стотици милиони за ваксини, а ние сме осигурили и всичко необходимо за пандемията, абсолютно всичко“, каза Борисов.

„Партиите решиха безотговорно и надменно да откажат преговорите с нас”, заяви Даниел Митов.

„Дадох път на нови хора, които градивно да помогнат в ситуация на криза. Ние ще запомним решението на колегите. Най-лесно е да откажеш разговори, защото на тях трябва да се дадат аргументи“, смята Борисов. 

„Видях, че едни от първите решения на новите депутати е да си вдигнат заплатата на 10 хил. лв. Видях и друга порочна практика – гласуването с чужди карти. Чухме как трябва да се режат крайници на политически опоненти и как не трябва да се дава думата на опозицията“, каза още Борисов.

„Ако това е целта им – да направят доживотно служебно правителство, това е вече пряка атака на демокрацията. Вчера това, което приеха, е абсурд за мен. Мутрите си вкараха адвокатите в парламента. Вижте какво гласуват. До обяд техните кантори ще защитават престъпниците, прокурорите ще пледират за тяхната невинност, а съдиите трябва обективно и справедливо да отсъдят“, заяви той.

„До обяд адвокатите на мутрите са в канторите си или в съдебната зала, а следобед привикват главния или върховен съдия, за да им се отчете по тези дела – на какъв етап са и по какво се работи. Те там ще ги мачкат. Каква независимост на съдиите ще има, когато ги викат и адвокатите на престъпниците им задават въпроси? Това ще бъде практика – всеки ще гледа да е в добри отношения с адвокатите. Да няма още отпечатъкът при гласуване – що за инат е това? Неща, които мислехме, че са в историята, се върнаха. Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот. Имат брутално мнозинство. Ще видите, че днес „Има такъв народ“ ще покажат цялата си омраза. А защо ни мразят? Че сме им оставили най-стабилната си държава през последните 30 години?“, посочи Борисов.

„Вижда се, че и НОЩ работи – дава си редовния брифинг. Защо няма нов щаб? Защо не поемат отговорност, а веднага се хвърлиха в избирателния закон. Приемете им всичко, но те няма да могат да проведат изборите. Те няма да се справят с това, за което говорят – с гласуване по пощата и електронно гласуване. Ще направят голям проблем. Подкрепете ги, но ясно обяснете какво ще се случва. Това са хора без опит, безотговорни, водени само от омраза. Видя се, че нямат никакъв, дори и юридически капацитет. Провалят всичко, до което се докоснат, само за няколко дни. Тези трябва да ги държим максимум в живите предавания, за да види народът за какво става въпрос“.

За мораториума

„Приели са мораториум. Но ние сме взели две важни решения – за пенсионерите 104.4 млн. лв, което правим от една година и сме го обещали на тези хора. Другите средства са за месец май и френското училище „Виктор Юго“. Там даваме възможност на децата да учат модерно. Иначе се видя – в бордовете повечето хора дори са техни“, добави той.

„Ако имаше разумна политическа класа, щяха да разчетат какво казва народът. Хората очакват от нас да вкараме правителството в парламента. Да са 5-6 в класирането и да говорят като ментори, че едва ли не те са това, което са избрали хората. Народът казва, че ГЕРБ трябва да е в управлението и че трябва да бъде контролиран от тези партии в парламента. Това е моят прочит на изборите“, допълни Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече