Приеха промените в изборните правила на „Има такъв народ“, създава се нов изборен район „Чужбина“

0

След няколко часа дебати парламентът единодушно прие днес на първо четене промени в изборните правила, внесени от партия „Има такъв народ“ (ИТН).

Сред тях са отпадане на ограничението за разкриване на избирателни секции в страни извън Европейския съюз, създаване на нов изборен район „Чужбина“, гласуване само с машини и нова Централна избирателна комисия (ЦИК).

Само един глас „въздържал се“ отчете резултатът в пленарната зала. Всички останали депутати гласуваха „за“.

Други предложения, подкрепени със законопроекта на ИТН на първо четене, предвиждат гласуване с бюлетина само в ограничени случаи в определени от закона секции, или с изрична декларация за това.

В общия законопроект се предвижда видеозаснемане и видеоизлъчване при преброяването и отчитането на гласовете в изборното помещение, както и при приемането и проверката на изборните протоколи в секционните комисии, както и прехвърляне на данните от машинното гласуване.

На първо четене беше подкрепено президентът, след публични консултации с представените в парламента политически сили, да назначи нови членове на ЦИК с редуциран състав до 15.

Премахва се и квотата в ЦИК на партии и коалиции, които са в ЕП, но не участват в националния.

На първо четене беше прието въвеждане на експериментално дистанционно електронно гласуване да се произведе на президентските избори през есента.

Напрежение в пленарната зала предизвика предложението на председателя на правната комисия Радостин Василев от ИТН за тридневен срок за внасяне на предложение между двете четения. От ГЕРБ гласуваха против, а депутатите от БСП гласуваха и „против“, и „въздържали се“, но не подкрепиха това предложение.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков остро възрази на краткия срок, като заяви, че с подкрепата му е станало ясно, че се върви към приемане на Изборен кодекс за една нощ, а съпартиецът му Любен Дилов заяви:

„Този срок, който току-що гласувахме, означава, че никой няма никакво намерение да съставя правителство и че вървим към възможно най-бързи избори“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече