Бойко Борисов събра министрите в оставка за епидемичната обстановка у нас

1

Бойко Борисов събра министрите в оставка и обсъдиха епидемичната обстановка в страната.

„Успяхме да осигурим над 5 млн. ваксини и благодаря на ЕК и големите държави-членки, които се лишиха от част от своите дози, за да имаме ние дози. Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда. Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини“, каза Бойко Борисов.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов направи отчет на направеното във връзка с пандемията.

„Благодарение на вашата упоритост, България ще получи най-голям брой ваксини от извънредните за ЕС. До момента сме осигурили милиард и 150 милиона, което гарантира спокойствие и предвидимост на всички разходи в системата на здравеопазването. Нямаше структура, която беше изложена на риск“, каза Ангелов. Преди два дни имахме рекорд на ваксинирани лица – над 21 500.

В понеделник очакваме най-голямата доставка на ваксини на „Пфайзер“ – 138 000 дози.

Дали сме над 1 млрд. лв. за хората на първа линия, за да работят с високи темпове, 85 млн. лв. допълнително има и за рамдесивир, уточни премиерът.

„Благодарение на темпа на ваксиниране постигаме много добри резултати. Това е едно надбягване с вируса“, коментира Ангелов.

Спортният министър в оставка Красен Кралев припомни, че от вчера вече феновете могат да присъстват на футболните стадиони при строги епидемиологични мерки, като има наблюдатели на всеки мач и вчера се е видяло, че дистанцията се спазва.

„Ако низходящата тенденция продължи до 2 седмици, ще има допускане на публика и на състезанията на закрито“, коментира Кралев.

„Моля българските фенове, за да можем да увеличим броя на публиката и да се допусне публика и на събитията на закрито, слагайте си маски, това е за вас и вашето здраве“, призова той.

За носене на маски и даване на пример, призова и Борисов.

Министър на образованието в оставка Красимир Вълчев заяви, че от утре в училище се връщат по график част от учениците от по-големите класове.

„Съхранихме и присъственото обучение в начален етап.

Предлагаме от 10-и май в училище да се върнат 6 и 11-и клас.

От 17-и предлагаме и връщането на други класове. Вижда се по данните, че по-малко персонал е заразен, тъй като системата на образованието бе с приоритет при ваксинация, което в малко държави бе направено. Ние постъпихме така и затова можем да гарантираме сега присъствено обучение“, коментира Вълчев.

1 Коментар
  1. Евгени казва

    В момента мой, добър приятел от4-5 дни се лекува в КОВИД отделението стая 5 в Пернишката Градска болница. Това което ми разказва за условията там е, нещо което не може да се върже и с най- лошата медицинска практика. Във Отделението няма обикновен термометър и докторите са го питали на визитация каква му е температурата и защо не си термометър, храната е под всякаква критика. Няма постоянно дежурен лекар и доколкото разбрах след като се почствувал зеле сам си е включл маска с кислород. Мисля, че това е жив пример и показва защо в България смъртността доста по-висока. Моля се да оцелее, въпреки всичко.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече