ДБ иска закон в защита на престъпниците Цветан Василев и Божков

0

Делата за отнемане на имущество от бившия собственик на КТБ Цветан Василев, бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков и издателя Иво Прокопиев ще бъдат спрени, ако внесен от „Демократична България“ законопроект бъде гласуван от парламента.

По-рано днес от пост във фейсбук на Десислава Атанасова от ГЕРБ стана ясно, че ДБ предлага промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗКПКОНПИ), с които делата за конфискация да се спрат.

Ето кои дела ще засегнат новите текстове, ако бъдат приети:

Делото в СГС срещу Цветан Василев и още 27, свързани с него физически и юридически лица. Искът на КПКОНПИ е за над 2 млрд. лв.

Делото вече беше спирано заради преюдициални запитвания до съда на ЕС в Люксембург. Те бяха отправени от съдебния състав, който го гледа. Запитванията бяха дали делото за конфискация е зависимо от наказателното. Съдът на ЕС се произнесе, че не са зависими едно от друго.

Други дела, които пряко ще бъдат засегнати от предложенията е срещу издателя Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева. Едното е в СГС и е с размер на иска 451 476,59 лв. Претендира се и за отнемане на парични суми и акции, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург. Това дело е от 2020 г.

То обаче не е единственото. На 6 март 2018 г. в Бургаския окръжен съд беше внесен иск за отнемане на имане в размер на 198 927 389,22 лв. По него беше образувано гражданско дело, което беше спряно, докато се чакаше решението по преюдициалните запитвания на съда в ЕС в Люксембург.

Васил Божков също пряко е засегнат от промените в закона, ако бъдат приети.

    Искът срещу него и съпругата му Елена Динева и 10 фирми е за отнемане на 278 млв. лв. КПКОНПИ претендира за отнемане на моторна яхта „Wasabi 60Apex“ (пазарна стойност 41 000 лв.), моторна лодка „Brig Falcon 420“ (пазарна стойност 1 100 000 лв.) и самолет „Bombardier“ (пазарна стойност 34 000 000 лв.)

КПКОНПИ иска и отнемане от Васил Божков и свързани с него лица и на 31 недвижими имота – апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на София, апартамент в Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, апартаменти в Париж.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече