Политолог: Преброените дни на това НС се оказваха предварителен план, а това е лошо

0

„Дните на това Народно събрание са преброени. Лошото е, че това се оказва предварителен план. Целта се оказа единствено да се променят изборните правила“. Коментарът пред БНР е на политолога доц. Антоний Гълъбов.

Според него вече няма значение на коя партия ще бъде връчен третият мандат.

„Това, което прави впечатление на гражданите и вероятно ще определи тяхното поведение на предсрочните избори, е по същество отказът да бъде следван дневният ред на българското общество. В никаква група от обществото ни промените в изборното законодателство не са приоритет пред икономически и социални мерки“.

В предаването „12+3“ доц. Гълъбов допълни:

„Всички губим от началото на политическата криза. На България ще струва много не толкова като преки щети, колкото като пропуснати възможности. Влизаме в безвремие, което ще ни струва скъпо. Може би екипът на г-н Радев смята, че назначен от него служебен кабинет за три месеца ще успее да създаде толкова сериозни проблеми пред ГЕРБ, че да промени изборните резултати. Но само по себе си, поемането на служебен кабинет шест месеца преди изборите, на които ще се яви г-н Радев, ще бъде проблематично. Да не говорим, ако бъде променен Изборният кодекс, предоставяйки му еднолична възможност да назначи членовете на ЦИК“.

Политологът прогнозира по-ниска избирателна активност при едни предсрочни избори, което може би ще означава повече политически формации в следващия парламент.

„Самото ни общество е силно фрагментирано и то не може да излъчи на избори мнозинство. Мнозинството трябва да е отговорност на политиците… Колкото повече избори имаме, толкова повече ще се отдалечаваме от ясен резултат, който да е определен като победа за дадена партия“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече