„Кокошарникът“-палат на Марешки пак оцеля заради безумна заповед на главния архитект на Варна

0

Варненският административен съд е върнал като негодна преписката, с която главният архитект на града Виктор Бузев е отказал да признае за „търпими“ незаконни постройки в имот на Веселин Марешки в Морската градина, наречен от лидера на „Воля” „кокошарник”. Това сочат мотивите към решение на съда, издадено на 14 април т.г.

В продължение на повече от девет месеца местната общинска администрацията не направи абсолютно нищо, за да спре незаконното строителство в имота на Марешки, въпреки сигналите, публикациите в медиите и протестите на граждани. Сега негодната заповед, издадена от главния архитект на града едва на 14 февруари т.г., се оказва само пореден епизод от активното общинско бездействие.

С него на бившия председател на Народното събрание на практика беше позволено безпрепятствено да разшири стара сграда и да построи две нови с басейн и алеи в Морската градина на Варна въпреки наложената строителна забрана още през 2012 г., пише „Дневник“.

    Според решението на Варненския административен съд компанията „Марешки недвижими имоти“ е поискала издаването на удостоверение за търпимост за две сгради в местността „Салтанат“ в Приморския парк във Варна. За тази цел е била представена декларация, че сградите са построени още през 90 -те години на миналия век.

В отговор главният архитект на града е отказал издаване на исканото удостоверение, но след като отказът му е бил обжалван Административният съд го е отменил с мотива, че при издаването му са допуснати „съществени нарушения на процесуалните правила“.

    Теренът с начин на трайно ползване „Обществен селищен парк, градина“ е с площ 3791 кв.м. Той е прехвърлен на компанията „Марешки недвижими имоти“ на 17 юни м.г. от дружеството „Варна фарма М“.

Управител и на двете компании е 76-годишната Веска Марешка, майка на Веселин Марешки. Според данни от Търговския регистър тя е собственик еднолично или в съдружие на 69 компании и участва в управителните органи на общо 100.

Самият Марешки е член на съвета на директорите на „Марешки недвижими имоти“ заедно с майка си и съпругата си Светлана.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече