Най-възрастната депутатка работи и на Великден: Мика Зайкова предлага нови пенсии

0

Мика Зайкова ударно заляга над бумагите и разработва нов законопроект за изчисляване на пенсиите, сподели тя в разговор с репортер на „Уикенд”. Според 79-годишната доайенка на парламента, възрастните българи са най-ощетени от досега действащите правила. Поради тази причина тя е решила, че пенсиите спешно трябва да бъдат преизчислени, за да може повечето беловласи нашенци да посрещнат поскъпването на тока, съответно и на продуктите от първа необходимост през лятото.

„Направо съм каталясала от работа. Ангажиментите ми в парламента са доста динамични и се уморявам. Мисля и за българските пенсионери. 80% от тях получават под 400 лева на месец, което е много кофти. 331 лева е средната пенсия в България в момента – как да оцелееш с такива средства?!

Затова ще работя и на Великден от вкъщи.

Няма да пътувам по празниците, няма да правя и козунаци, в магазина има всичко. Работата поглъща цялото ми внимание, но и ме държи в кондиция. Често ми се случва да работя и през нощта. Никога не съм броила колко работни часа на ден ми се събират. Понякога 12, друг път – 16.


За много хора пенсионирането ще е мечта.
Трудно е да си мислиш, че ще станеш пенсионер. У нас нещата са сбъркани. Ето ви и пример. 2000 евро получаваш във Франция като заплата, взимаш около 1300 евро пенсия. А ако у нас заплатата ви е около 1000 лева, ще получите към 350 лева пенсия. Говорим за едно драстично срутване в дохода на човек, което директно го изпраща на социалното дъно. Това е горчивата истина. Тази голяма диспропорция в доходите, която я няма в цивилизованите държави, трябва да се премахне и у нас. Нормалното е при пенсионирането си човек да получава поне 60-65% от заплатата си, а не 35-40%. За това избрах да работя на светлите празници. Пък скоро „изпратих” и една приятелка, та ми е и тъжно малко. С повече работа мъката се притъпява”, признава пред наш репортер депутатката „Има такъв народ”.


Инженер Мика Зайкова има дълъг опит като икономически експерт към КТ „Подкрепа”.

Повече от две десетилетия консултира Константин Тренчев и всекидневно изказва мнение по различни проекти, свързани с бъдещето на родината ни и с трудещите се хора. Ималите честта да работят с нея споделят, че е изключително организиран и отговорен професионалист. Силната й страна били пенсионната система на страната и изпразването на Сребърния пенсионен фонд.


Преди влизането в парламента, Мика Зайкова минаваше за един от основните критикари на кабинета на Бойко Борисов.

Тя винаги е твърдяла, че потреблението в България е изключително ниско и могем да се мерим със страни като Кот д’Ивоар. Депутатката е сред първите политици, които открито заговориха още преди влизането си в Народното събрание, че у нас пълната неграмотност расте и вече обхваща цели 17% от младите хора. Факт, който успешно се опазва като „публична тайна” и който ще доведе до бавното затриване на нацията.
Инженер Зайкова минава за мъжко момиче. На млади години е тренирала волейбол и се научила да ред и дисциплина. След като завършила Минно геоложкия университет, започнала работа в мини „Марица” – Изток, където давала дежурства и се справяла еднакво добре, колкото колегите си мъже – минни инженери.
За 79-те си години на земята е свикнала да излиза от всяка тежка житейска ситуация. Когато усещала, че някой или нещо я ядосва си, казвала: „Спри, помисли и дишай дълбоко”. Обичала да решава проблемите на трезва глава и била повече от уверена в българската поговорка „Утрото е по-мъдро от вечерта”.


Най-тежкият удар в живота й е загубата на нейния съпруг през 2014 г
. На връщане от погребението й се обадили от една телевизия за интервю. Приела, защото решила, че ако откаже, това означава да се предаде духом, а любимият й мъж да бъде разочарован – цял живот му показвала каква жена куражлия е. На следващия ден отишла в студиото и се държала така, сякаш нищо не се случило. Траурът останал в завинаги в сърцето й.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече