35 минути Слави се кара на Петър Волгин по БНР, вместо да отговаря на въпроси

0

35 минути лидерът на „Има такъв народ“ се кара на Петър Волгин по БНР, вместо да отговаря на въпроси

„Никога нищо не съм обещавал в живота си!“ – така отговори лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов на въпрос дали поема ангажимент за въвеждане на мажоритарните избори след следващия вот.

Повече от 35 минути продължи първото интервю на Трифонов извън неговата телевизия в последните 2 години, през които шоуменът стана и политически лидер. То бе за предаването „Политически Некоректно“ по БНР с водещ Петър Волгин. Вместо да отговаря на въпросите на водещия, Трифонов обаче избра през повечето време да му се кара, че се държи като екстрасенс, и го обвини, че е симпатизант на БСП. „Петре, приятелю“ бе обръщението, което използваше Трифонов в интервюто.

Ето и какво каза лидерът на „Има такъв народ“ по поставените му от Волгин въпроси:

Защо ИТН е покрита с тайнственост и се крие от медиите?

Тайнственост звучи все едно става дума за нещо свързано с литература, картини и сюреализъм. Това е логично поведение. След като медиите са такива, защо трябва да се дават интервюта? В продължение на години съм говорил много и съм запознат със системата и как изглежда свободата на словото. Това е да правиш това, което ти повелява интелектът.

Медиите не са свободни. Виж последния случай. Целият интернет е взривен от комисията на Манолова, а националните медии се правят, че го няма. След като е възможно, какво да говоря на хора, които са в състояние веднага да спират, да преиначават, да редактират. Вече има друг начин на изразяване, вече е интернет, защото там си напълно свободен.

Аз съм присъствал на 40 и повече първи страници на вестниците. Сега те са собственост на разни хора, телевизиите също. След като изборът е в мен да се държа по начин според представите ми за свободен човек, резултатът ще е такъв.

Ще бъде ли Слави премиер, ако ИТН спечели изборите на 11 юли?

Как да отговоря на „ако“? Мога да отговоря като един бивш премиер и монарх: Като му дойде времето. Но как да отговоря на „ако“. Когато – тогава. Когато се случи, тогава ще разбереш.

Не се занимавам с политическия проект, защото искам да ставам политик. А защото системата отказа да признае мнението и решението на 2,5 млн. българи. Единственият законен начин да разберат, че не може така, беше да се създаде политически проект. Не съм имал намерение да вземам власт, да ставам депутат. Просто искам това нещо, което е логично, морално и законно да бъде наложено, независимо от желанието на някаква политическа класа. Няма да стане по техния начин и заради това предприех този ход заедно с моите колеги. Сега ситуацията и като свобода на медиите и отношение към системата е малко по-различна.

Кои са основните проблеми пред България?

Трябва да бъде изтрито и изчегъртано това, което направи ГЕРБ. С всякакви законови средства. Направеното от ГЕРБ е немислимо. Трябва да се изчегърта, за да има свободно отношение към бизнес, администрация, медиите.

Това, което разказва Илчевски, това звучи ли на една нормална европейска държава? Това е държава от третия свят.

Има логичен път на развитие. Независимо кога това нещо ще се случи. Защото управлението на ГЕРБ не е нормалният и логичен път. Това нещо ще се махне, дали утре, дали след една година.

С кои партии би направил Трифонов коалиция?

Зависи какво ще реши суверенът на следващите избори, които ще са скоро. Ще стане ясно след 11 юли.

Не искам да бягам от въпроси. Но аз съм човек, който не искам да се изразявам като намерение и евентуално. С нещата под мой контрол мога да ти кажа какво ще направя. Тези, които не са – когато добия достатъчно информация по определен казус и проблем.

Защо поставя БСП като част от статуквото?

Ти, Петре, от БСП ли си? Прави ми впечатление, че си със симпатии.

БСП е била най-слабата и беззъбата опозиция в последните 30 години. БСП е част от цялото статукво и решенията по време на референдума бяха събрани с тези на останалите партии от статуквото. Доказаха го, когато онзи ден с ГЕРБ и ДПС бойкотираха парламента.

За кой човек, включително за теб, симпатизанте на БСП, не е популистки и предизборен ход това, което искаха за пенсиите?

Така го тълкувам и така правя. Нинова тълкува, че провалът на БСП нея лично не я касае, а хора около нея, които ще си подадат оставките.

Нинова превърна БСП от голяма партия в малка и проста.

Каква партия е ИТН – лява, дясна, консервативна, либерална?

Леви-десни са важни според теб координати. Ти, Петре, не си последна инстанция.

В България най-десните взеха леви решения, най-левите – десни. Съвременният свят е съвсем различен. Ляво-дясно вече няма значение.

Ако трябва да определим ИТН, тя е практична. Не е ляво, не е дясно, не е център. Тези понятия са в нафталина. Тя е практична в интерес на суверена.

Отношение към плоския данък?

За плоския данък. Аз съм десен, ако тая е гледната точка. Но от другата, с други наименования – аз съм практичен.

За Истанбулската конвенция?

Тук се намесват един куп неща и понятия. Ако говорим за моралния казус със сексуалността, българският народ ясно се е изразил. КС като се е изразил, тази държава трябва да си спазва законите. По-скоро консервативна.

Ти си като някакъв екстрасенс, който иска да ме вкара в рамки.

За отношения с Русия и Запада?

С това трябва да се занимават професионалисти и аз правя възможно да има добри експерти, които знаят какво правят вместо политическите интереси на лидера. Трябва да се защитават интересите на суверена.

Не е толкова просто. Аз съм израснал в Плевен, който е градът на българо-руската дружба. Там са загинали хиляди войници и аз съм емоционално обвързан. Но в момента България е член на ЕС и НАТО. И трябва да си коректен партньор и да изпълняваш своя ангажимент. Което е правилно за ЕС, е добре за България. Това, което е добро за НАТО, това е добре и за България.

Винаги ще бъдем благодарни и България ще е свързана емоционално с Русия. Сега ситуацията е различна. Правилен беше ходът на суверена да стане член на ЕС и НАТО и ние трябва да бъдем лоялни партньори. На един предсказуем партньор можеш да му имаш доверие.

ЕС трябва да е като една държава. Това съчетание всяка държава да си решава, става като ваксините и резултатът не е добър.

Защо не въведоха мажоритарни избори?

Нещо не мога да разбера. Непрекъснато казвам едно и също нещо и след това има въпроси.

Какви пет лева, като на референдум 2,5 милиона ясно се изразиха по въпроса за мажоритарните избори?

За да се променят изборите, има работа, която да се извърши, за да стане реално. Трябва да се създадат 240 едномандатни района, да има ясно преброяване, има един куп работа на различни институции.

Трябва да мине достатъчно време, да има волята и да се реализира. То ще се случи, когато има парламент на спокойствие и политическа воля. Не е достатъчно желанието, трябва да има и възможност и необходимата технология.

ГЕРБ предлагат нещо, което е невъзможно да се случи. Можеш ли да направиш ремонта на колата си за пет минути? Трябва време.

Никога нищо не съм обещавал през живота си. Единственото, което съм правил, е да поема отговорност, когато нещо може да се случи, то да се случи.

Не мога да приема факта, че има група хора, които са се самозабравили. Оня ден един човек от ГЕРБ изкрещя на ген. Атанас Атанасов: Ей, Гном, не се ядосвай, защото пак ще получиш инсулт. Да ти кажа ли кой го каза? Човек на име Лъчо с прякор Мозъка.

Ще има ли свой кандидат на президентските избори?

Далече са ми. Сега има други неща, които се случват, и трябва да се вземат правилните и отговорните и адекватни решения.

Поведението ми ще се стремя да е адекватно, отговорно и морално.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече