ЕК получи писмото от българската прокуратура за „безпрецедентен натиск“

0

Европейската комисия е получила писмото от българската прокуратура, което информира за „оказвания безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-ото Народно събрание“ за закриването на двете спецпрокуратури, съобщи БНР.

Ръководството на българската прокуратура съобщи за писмото миналата седмица. То е изпратено също до председателя на Европейския парламент, Групата на държавите, борещи се срещу корупцията и Венецианската комисия.

    В Еврокомисията знаят и за направените наскоро законодателни предложения, които тя наблюдава в контекста на доклада за върховенството на закона.

От там подчертават, че е важно събитията в България да не обръщат хода на напредъка, констатиран в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка от 2019 година, както и да завърши прилагането на препоръките, най-вече за новия закон за наказателната отчетност на главния прокурор и неговите или нейните заместници. От там припомнят, че механизмът е отбелязал ангажиментите, поети от българското правителство, чрез които да се гарантира продължаването на сътрудничеството с органите на Съвета на Европа за справяне с всички останали недостатъци по отношение на антикорупционната правна рамка и ефективните криминални разследвания.

    „Комисията ще продължи да наблюдава отблизо ситуацията, тъй като това е изключително важно  в контекста на предстоящия доклад за върховенството на закона“, се казва в нейния отговор.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс каза, че мониторингът върху България продължава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече