Румен Радев тайно подписал декларация срещу Русия (Документ)

0

Президентът на България Румен Радев тихомълком е подписал декларация, с която се заклеймяват „саботажите“ на Русия на територията на страни от НАТО. Това стана ясно след срещата на президентите на страните от формата Б9, след която беше публикувана и въпросната декларация, която цитира конкретно взривовете в Чехия през 2014 г. и подобни инциденти в България, видя ПИК.

Припомняме, че държавният глава до този момент избягва темата за Русия, като не е коментирал нито един от случаите на скандали, включително и този със заловените руски шпиони у нас. Сега обаче се оказва, че Радев е подписал декларация срещу Русия, държавата, за която редица политически експерти твърдят, че е издигнала кандидатурата му за президент у нас. Очевидно той не желае да афишира с подписа си върху въпросната декларация, тъй като за нея няма нито дума в прессъобщението, което беше разпратено до медиите след срещата му с другите президенти от формата Б9.

Самата декларация е качена на сайта на президентството на Румъния и може да я видите ТУК.

Форматът Б9 обединява девет страни от източния фланг на НАТО и в него влизат България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Срещата на Б9 се състоя в Букурещ, като официални домакини бяха президентите на Румъния Клаус Йоханис и на Полша Анджей Дуда. Във форума се включи и президентът на САЩ Джо Байдън, който се обърна към колегите си по видео връзка.

Въпреки че е част от формата Б9, президентът на България Румен Радев не съобщи предварително за участието си, а в публикуваното късно в понеделник съобщениe на сайта на президентската администрация не се споменава нито веднъж думата „Русия“, не става дума и за осъждането на саботажите на българска територия.

Официалната декларация от срещата в Букурещ е публикувана на сайта на Йоханис.

„Ние заклеймяваме саботажите на Русия на територията на Алианса, каквито наблюдавахме при взривовете в складовете с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушаване на международното право. В допълнение, изразяваме загриженост за информацията за подобно поведение на територията на България, за каквото твърди разследването в София. Ние изразяваме пълна солидарност с нашите съюзници Чехия и България“, се казва в декларацията.

В публикуваното по-късно съобщение се говори за „общия ангажимент за модернизация“ и за „политиката на „отворени врати“ на НАТО“.

В декларацията от срещата обаче се говори за „агресивните действия на Русия и струпването на войски в непосредствена близост до НАТО“, осъждат се действията в Чехия и България.

„НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно“, пише оше в декларацията.

Срещата на Б9 в Букурещ e част от подготовката за срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14 юни. Тогава новият американски президент Джо Байдън ще посети Европа.

Клаус Йоханис каза в понеделник пред медиите, че президентите от Б9 са настояли за по-голямо съюзническо военно присъствие в региона заради покачващото се напрежение в Черно море.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече