Скритият ход на Радев със Стефан Янев

0

Президентският секретар по сигурност и отбрана бе издигнат от Румен Радев за служебен премиер.

 Изборът на бригадния генерал добави време на кабинет изобщо не е изненадващ, не само защото роденият в пловдивското село Поповци бивш военен е сред най-приближените на Радев и беше военен министър в предишното служебно правителство на професор Огнян Герджиков. Освен че президентът ще може да разчита на изключително доверен човек начело на кабинета, държавният глава дава тласък на кандидатпрезидентската си кампания и най-вече отправя важни послания в международна посока, пише в новия си брой „Галерия“.

Всички те се съдържат в биографията на служебния премиер. Стефан Янев е бил военен аташе в САЩ, офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на групата за координиране на „Партньорство за мир с Белгия“. Работила и като началник в Департамент трансформации в центъра на НАТО за борба с тероризма в турската столица Анкара.

 Избирането му за шеф на временното правителство е очевиден сигнал към северноатлантическия пакт, най-вече заради натрупания опит на генерала в Турция.

Югоизточната ни съседка от дълго време е на нож с пакта, вече се смята и за непредвидим съюзник, след като президентът Ердоган купи руски зенитно-ракетни комплекси С- 400.

Към всичко това трябва да се прибави и напрегнатият диалог с Гърция заради находището на природен газ в Средиземно море. 

Нажежените отношения между Русия и Украйна правят в България особено важна за НАТО заради достъпа до Черно море. Издигането за пример на генерал, служил в централата в Брюксел е недвусмислен знак, че България ще бъде на страната на алианса в сложния международен конфликт, още повече, че военните в САЩ са  издали нареждане логистиката у нас да бъде засилена.

 Чрез служебното правителство Радев ще стартира и проведе най-важната част от кандидатпрезидентската кампания. Определени среди у нас не спират да го обвиняват в пристрастие към Русия, но с лансирането на Стефан Янев в изпълнителната власт както в Европейския съюз, така и в НАТО отношението към държавния глава ще бъде по ще бъде вече като към лоялен за тях партньор, на когото може да се разчита. А за ЕС най-важно е, че правителството ще прозападно ориентирано, както и ще има засилен контрол върху службите, които да гарантират ред по време на изборите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече