Вторият проговорил Павел Стоименов – бивш сват на Стефан Софиянски

0

Бивш сват на Стефан Софиянски се оказва предприемачът Павел Стоименов – вторият, излязъл да говори за рекета на властта пред Комисията по ревизия на управлението. Източници, на които имаме пълно доверие, обясниха, че негов син е бил женен за най-голямата дъщеря Елена на бившия столичен кмет. Двамата са се разделили отдавна писа Уикенд.

През последните години тя е йога-инструктор, а съпругът й Лъчезар Йорданов, с когото сключи брак през 2014 г., е собственик на заведения. Преди да се захване с източните духовни практики, Елена е вписана в две фирми – „Биофрут” и „Брест енерджи” ООД, като нейни съдружници са кадри от партията на баща й – Съюза Свободни демократи. „Биофрут” с европари прави фабрика за замразени плодове и зеленчуци и за конфитюри край Горна Оряховица, където Софиянски

имат реституирани имоти.

„Брест енерджи” е за зелена енергия и е регистрирана в района на Гулянци, където пък е съсредоточена основната част и от бизнеса на Павел Стоименов.
Иначе Павел Стоименов е родом от Симитли, но бизнесът му със зърно и зеленчуци се развива основно в Плевенско и района на Стара Загора. Още от детските си години и досега сред най-близките му приятели е атрактивният кмет на Симитли Апостол Апостолов-Поли. Заради близките връзки със Софиянски пък източниците ни намекват, че появата на Павел Стоименов пред комисията на Мая Манолова може да е инспирирана и от Васил Божков-Черепа. Разбира се, за това няма никакви доказателства, а разкритията, които Стоименов направи са за картел в арендата на земеделска земя с участието на прословутата фирма „Градус”.
Според запознати Павел Стоименов има бурна младост, в която се захваща с различни бизнес проекти, докато накрай открива своята „ниша” – земеделието. Той

работи заедно с брат си Николай.

Преди години откриват фуражен завод в Симитли, който е направен с 5 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони, а продукцията му се изнася в Гърция и Македония.
По времето, когато откриват завода, се оказва, че фирмата на Стоименови „Агро мел” е открадната с поредица от фалшиви регистрации, като са ползвани менте данни, а новият собственик – маргинал от циганското малцинство дори успява да продаде част от имотите. След като се вдига голям медиен шум, Стоименов си връща „Агро бел”.
Сега Павел Стоименов и брат му Николай обработват към 70 000 дка земя в Северна България и района на Стара Загора и притежават голям склад за пресни зеленчуци в с. Брест. Павел Стоименов по негови думи е най-големият производител на зеленчуци в България.


Пред Комисията за ревизия на управлението той заяви, че е бил рекетиран от собственика на компанията „Градус” Иван Ангелов, който бил изградил в Стара Загора „група за натиск – „Картел „Г-8”. По думите на Павел Стоименов този „картел” го принуждавал да плаща изкуствено ниски ренти, да не купува земеделска земя, а офисите му били подпалени. „Сполетяха ни страшно много беди… Откраднаха ми документално фирмата. Започнахме да наемаме земеделски земи в Стара Загора. Беше запалена къщата на една от нашите служителки. Имаше заплахи за убийства. Наложи се да изнасям част от бизнеса си в Гърция” – разказва Павел Стоименов. „Това всичко е под явната диктовка на г-н Ангелов, който контролира целия южен регион” – категоричен е той.
Веднага след изявленията му в парламента от „Градус” заявиха, че са обект на „поредни манипулации и внушения”, които уронват реномето на компанията и нанасят финансови вреди в особено големи размери на нейните инвеститори. Думите на Стоименов са трудно доказуеми и най-вероятно компанията без особена трудност ще успее да го осъди, смятат юристи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече