Ето кой е идеологът на новата партия на Жан Виденов

0

След дълго мълчание бившият премиер Жан Виденов сензационно обяви, че се връща в политиката като член на Инициативен комитет за създаване на партия „Лявата алтернатива“.

Човекът, успял да убеди Виденов да се върне в политиката, е Иван Атанасов с когото се познават, откогато работят комсомола в Пловдив през 80-те години. Атанасов заема отговорни постове на „Позитано 20“, когато Виденов е председател на Висшия съвет на БСП. Сега се определя като социалист на свободна практика.

 За „Галерия“ той заяви, че освен идеолог ще бъде лидер на новата партия.

„Жан Виденов ще бъде моята дясна ръка, той не желае да бъде лидер“, казва още Атанасова. Неотдавна той публикува статията „Има ли шанс за БСП? Време ли е за нова истинска лява партия?“, която е била решаваща за връщането на Жан в политиката.

Ето и текста на статията:

„С най-слабия изборен резултат през последните 30 години от само 480 хиляди избиратели БСП е сведена до треторазрядна партия с ограничено влияние върху обществените процеси .

Лявото в България е най-зле представено в новия Парламент за целия период на прехода.

Разгромът на БСП на парламентарните избори е закономерен по следните причини :

1/ БСП със своята политика загуби доверието на хората и сведе широкия друм на лявата идея до една тясна пътечка за избрани .

Този процес датира още от далечната 1997 г., когато т.н „генералско движение в БСП“ свали правителството на Жан Виденов и БСП от власт и започна трансформацията  на партията от масова в елитарна.

Вместо модернизация на България с активното участие на БСП, под вещото ръководство на „генералите“ БСП беше „опитомена“ да приеме бандитската приватизацията на Костов и Божков, коалицията с царя, членството в НАТО, плоския данък и кръговете на Доган, които разпределят порциите и да крепи 11 години режима на ГЕРБ. През тези 25 години единствено при Мишо Миков, който беше председател в периода 2014-2016 г., беше направен опит за ляв завой в БСП, който набързо беше потушен, след което генералите отново поеха контрола, назначиха за председател Нинова и я крепят вече 5 години .

2/ За да се контролира БСП и да се поддържа „послушна и опитомена“, партията ускорено се трансформира в лидерска с еднолично управление.

Като председател, пряко избран от членовете на БСП, Корнелия Нинова получи неограничена власт, с която вместо да консолидира партията за предстоящите избори, тя е използва за да елиминира съпротивата на партийните членове срещу някакъв неясно какъв следващ етап от трансформацията на БСП. Партийните органи са изцяло неглижирани от Председателя и не упражняват дори предписаните им от устава функции.

Решенията в БСП години наред са били плод на разгорещен дебат и дискусии. Нека си припомним периода 1990 -1999 г., когато в партията вреше и кипеше, имаше сблъсък на идеи и политика, решенията се вземаха с дебат и демократично и за онази демократична БСП гласуваха 2,5 милиона избиратели ( 1994 г). Днес в БСП дори не се загатва за подобна възможност. В партията „демокрация“ дефакто е мръсна дума, всеки с различно мнение от това на председателя е в риск да си изпати , а в политически план в партията е пълно мъртвило.

Вместо широк вътрешно партиен дебат и пряк вътрешно партиен избор на кандидатите за депутати и за президент, каквато практика има в други партии , то, за разлика от тях, в БСП председателят назначи еднолично кандидатите за народни представители . Къде е тук пряката вътрешнопартийна демокрацият? БСП загуби своят демократичен характер.

3/ С поведението на двойните стандарти, когато публично се лансират опозиционни политики, но дефакто не се прави нищо за да се отстоят тези политики в Парламента и в законодателството, БСП загуби своят морален кредит. Сега с отказа да подаде оставка и да поеме отговорност за резулттите от изборите Корнелия Нинова показа и своята морална деградация и морално падение. Питам се защо всички честни и почтени социалисти трябва да се срамуват заради безпардонното и безочливо поведение на Нинова , която няма моралното право да бъде председател, но няма да се оттегли и ще продължава да води БСП още 3-4 години ….до пълният разпад.

4/ Година след година в БСП социалистите с критично собствено мнение и с воля да го отстояват, социалистите, които защитаваха своите професионални възгледи за политиката в разрез с тези на ръководството, последователно и методично бяха отстрелвани и бяха заменяни с послушните и изпълнителните. Така постепенно започна подмяната . В последните години в БСП бяха издигнати на ръководни позиции нови лица, които с поведението си показват че нямат нищо общо с лявото , със социалистическите идеи и с демокрацията, но днес те имат решаващ глас по какъв път да върви партията. Резултатът е, че днес БСП е проядена от клиентиелизъм  и завладяна от кариеристи. БСП е подменена и социалистическите идеи са изгонени от партийният храм.

5/ БСП се обвърза с бизнес кръгове (клепто капиталисти) които се хранят от държавни поръчки и с източване на здравната каса, на държавни предприятия и обслужва техните интереси. Ръководните кръгове в БСП на национално и на местно ниво поддържат съмнителни връзки с криминални кръгове и обществено компрометирани лица. БСП дефакто подкрепя политики насочени против интересите на наемния труд и средните и бедните социални слоеве в интерес на големите клептокапиталистически и олигархични кръгове. Това мишкуване на БСП беше разгадано от левите избиратели , които справедливо наказаха партията на Нинова с отказ от гласуване и от подкрепа на парламентарните избори.

6/ Каква е позицията на БСП за тежките разломни процеси в Европейския съюз, която не може да се изчерпва само с отхвърляне на Истанбулската конвенция? Каква е позицията на БСП за надвисналата заплаха за националната сигурност и въобще за съхраняването на българската държава? Докога БСП в своето тясно формално и задкулисно ръководство ще се държи шизофренично спрямо Русия? Да не забравим , че почти единодушно БСП подкрепи в парламента военните бюджети на ГЕРБ . В разгърнатата остра конфронтация на НАТО срещу Русия и непосредствената опасност от военен сблъсък, в това число и на българска територия, какво направи и прави БСП за да обясни на българските граждани надвисналата опасност над България? Истината е, че БСП няма позиция и политика по тези жизненоважни за страната ни въпроси и категорично не е на висотата на своята историческа отговорност.

7/ Принципите за свобода, справедливост, солидарност и равенство на всички пред закона вместо водеща цел са само думи без съдържание в БСП.

БСП изгуби своя идеал, няма идеи и визия за настоящето и за бъдещето (спомня ли си някой за „Визия за България“) , и като следствие, по вените на партията отдавна е спряла да тече живителна идейна и политическа кръв . Дори и добрите идеи (доколкото има такива), вместо с дискусия, ръководството налага на партията с диктат.

БСП е ударена смъртоносно в сърцето и душата от своето ръководство и от задкулисните кукловоди.

Истината за разпада на БСП повече не може да се прикрива.

Редно е днес да се запитаме има ли място за почтените социалисти в такава БСП и имат ли те шанс да променят посоката и ръководството на Партията, и да насочат БСП по нов политически курс? И дори и Нинова да подаде оставка и да бъде избран нов лидер, това ще промени ли кардинално БСП ?

Възможно ли е да се изгради мост между лъжата и истината, между измамата и почтеността ?

Има ли шанс за реформа на БСП и връщане към изконните цели и ценности на социалистическа партия ?

Мисля, че честният отговор на горните въпроси е НЕ, вече няма шанс за БСП!

Няма ли да бъде по-честно спрямо хора на наемния труд, спрямо средната класа, спрямо почтения дребен и среден бизнес, спрямо интелигенцията и младежта, спрямо всички минали , настоящи и бъдещи леви избиратели да се изгради нова истинска лява партия, която да не е обвързана със зависимостите на БСП, която да е искрена и почтена към хората и която да представлява и да отстоява интересите на мнозинството хора с леви идеи и разбирания , които след тези избори останаха без свое политическо представителство?

Времето е разделно ! Времето изисква да се вземат трудни решения!

Левицата в България има шанс да тръгне по нов и спасителен и за нея и за България път, но за тази цел трябва смелост и решителност да се скъса с традицията и да се положат основите на нов градеж“.

Иван Атанасов

Социалист на свободна практика!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече