Здравният министър даде заден за „зелените коридори“

0

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров измени заповедта си за ваксинационния план.

Според промяната от понеделник до четвъртък приоритетно в пунктовете ще се ваксинират хората над 60-годишна възраст, както и хронично болните. Това означава, че не се забранява имунизацията и на другите желаещи, които не попадат в посочените групи.

От новата заповед отпада и уточнението, че имунизацията от петък до неделя ще е „по реда на записването“. За това не става ясно дали записаните часове ще важат и по какъв ред ще се провеждат.

Припомняме, че вчера здравият министър обяви точно обратното – от понеделник до четвъртък „зелените коридори“ трябваше да работят само за граждани над 60 г. и за лица, които са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. А от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 трябваше да могат да получат всички желаещи лица, по реда на тяхното записване.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов първи анонсира измененията в заповедта, като изтъкна, че промените са настъпили след неговия призив да не се закриват „зелените коридори“. Вчера той изтъкна, че с новия план ще се забави темпа на ваксинация и постигането на колективен имунитет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече