Радев гласи Бойко Рашков за главен прокурор през есента

0

Бойко Рашков ще бъде предложен за нов главен прокурор на мястото на Иван Гешев, писа вестник „Галерия“, позовавайки се на два независими един от друг източника. Идеята е обсъждана както в кръга на президентските хора, така и в няколко политически партии с общи интереси.

Служебният силов вицепремиер и вътрешен министър е в конфликт със Сотир Цацаров и наследника му Иван Гешев, член е на правния съвет към президента и е личен избор на Радев за шеф на МВР.

Рашков започна чистка по върховете на министерството още от първия ден. Действията му се одобряват поне от четири партии, които имаха 135 депутати в 45-ото рекордно кратко Народно събрание. Това са „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“ и БСП. Самият Рашков е бил червен депутат и зам.-министър на правосъдието при управление на социалистите, но не е бил техен член. Същите четири партии искат и незабавната смяна на Иван Гешев от върха на прокуратурата, което съвпада с интересите на президента Радев. Той е във война с Гешев от лятото на миналата година, когато прокуратурата влезе в президентството по разследване за търговия с влияние на секретарите му Илия Милушев и Пламен Узунов. След това избухна протест, а Радев открито заговори за произвол от прокуратурата.

„Планът за смяната на Иван Гешев с Бойко Рашков може да се реализира още през есента. Обърнете внимание на първия законопроект, който внесе Христо Иванов в 45-ото народно събрание“, казва един от източниците на „Галерия“.

„Демократична България“, които са най-големите врагове на Иван Гешев, са внесли първите законопроекти, показа проверка на изданието. Те са за промяна в Конституцията и в Закона за съдебната власт. С тях мандатът на обвинител номер 1 се намалява от 7 на 5 години, а главният прокурор се избира от Народното събрание, а не от Висшия съдебен съвет. Гласовете, които са нужни за избора му, са три пети, или 144 депутати – с 21 повече, отколкото партиите, които искат да сменят Гешев имаха в 45-ото народно събрание. Предвидена е и процедура за предсрочно прекратяване на мандата му. Законопроектите за промяна на Конституцията и на Закона за съдебната власт не бяха разглеждани заради краткия живот на парламента, но ще бъдат внесени и в следващия, твърди другият източник на „Галерия“, който е от сините среди.

Освен че е доверен човек на Румен Радев и член на правния му съвет, Бойко Рашков отговаря на всички изисквания за поста. Той е дългогодишен следовател, директор на Националната следствена служба, която е част от прокуратурата, 5 години ръководи Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Беше зам.-министър на правосъдието в правителството на Тройната коалиция. Най-интересната част от биографията му и най-голяма негова болка е осуетеното му назначение за главен прокурор. През 1998 г. Висшият съдебен съвет избира Рашков за поста. Президентът Петър Стоянов обаче забавя указа за назначаването на Бойко Рашков. Междувременно парламентът, доминиран от СДС на Иван Костов, бързо гласува нов Закон за съдебната власт. С него е сменен Висшият съдебен съвет и започва нова процедура за най-важния пост в държавата. Тогава за главен прокурор е избран Никола Филчев.

21 години по-късно Рашков има всички шансове да се върне на поста главен прокурор, който така и не зае. Това ще стане, при положение че коалицията на четирите партии сработи в следващия парламент под контрола на президента. Те трябва да гласуват промените в законите, които да дадат възможност за това. Но преди това и четирите партии трябва да влязат в следващото Народно събрание и да имат 144 депутати – колкото не можаха да съберат в настоящия парламент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече