„Свидетелят” Илчовски отнася глоба от 5 млн. лв?

0


Скандалният бизнесмен Светослав Илчовски, който направи бомбастични твърдения в парламента в комисията на Мая Манолова, вече дава заден и не желае да потвърди показанията си, научи „Уикенд”. Преди седмица той бе привикан в прокуратурата на разпит, където се е държал скандално и отказал да потвърди думите си. Оказва се, че Илчовски не разполага с никакви доказателства и документи, както наперено твърдеше по-рано в Народното събрание.

Според наш източник, по време на шоуто си в парламента, крупният земевладелец е бил наистина дрогиран. Преди да влезе в залата и да започне да ръси втрещяващи „свидетелства”, той се е подкрепил с линия кокаин. Както писахме в предния брой, Илчовски не крие, че шмърка кокаин, а поръчките му към дилърите са за количества в доста сериозни обеми, рядко под 5-10 грама. На покана на журналистката Ива Николова дали е готов да си направи тест за наркотици, той уж прие, но после заяви, че не знае как става това.
Според източник на „Уикенд”, Светослав Илчовски е „осигурен” като свидетел от Васил Божков. Той е бил докаран лично от Мая Манолова в парламента, която безцеремонно излъга, че не го познава, а просто получила сигнала му по пощата.

Сега се оказва, че колоритния скандалджия нагази надълбоко и днес го грози глоба от 5 милиона лева от Комисията за финансов надзор – за неверни твърдения и груба манипулация на финансовия пазар. Клеветите му бяха яхнати политически (вероятно и мотивирани по същия начин) и доведоха до спадове в дяловете на „Градус” АД на борсата, ощетявяйки инвеститорите с над 30 млн лева за броени дни. Инвеститорите в компанията са пенсионерите и депозантите, представени от пенсионните фондове и банките.

Илчовски е партньор на собственика на „Градус” Иван Ангелов в продължение на години, а изведнъж обърна палачинката и започна да вади кирливи ризи. Странно е обаче защо забрави да каже по каква причина го прави едва сега. Както и че дължи пари на панагюрския си търговски партньор.
Заговори за фиктивни сделки и обороти, целящи раздуване на цената на акциите на компанията при излизането й на борсата през 2017г. От становището на компания обаче стават ясни две неща – нито оборотите са вземани предвид при определяне на ценовия диапазон при излизане на борсата, както внушаваше дрогирания „свидетел”.  Нито сделките с Илчовски – по-малко от процент от всички за публичното дружество – имат каквото и да било значение на фона на огромния брой сделки, които групата извършва. А „фиктивните сделки”, както ги нарича Илчовски, са всъщност нормална практика и реверанс именно към него.


Сега топката е в регулатора, който трябва да установи има ли манипулация на пазара и дали неверните твърдения на острието на Мая Манолова застрашават частната собственост на акционерите и кредиторите на компанията. От дружеството вече обявиха, че завеждат серия от дела срещу него.
Междувременно, Илчовски вече отказва да говори и с медии. Той твърди, че е казал каквото има да казва, и дори напсува грозно журналистите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече