Защо Бойко Рашков не става главен прокурор?

0


Вътрешният министър Бойко Рашков се разминава с поста на главен прокурор, като по ирония на съдбата това става след разработка, направена в МВР, което сега той оглавява. Срещу Рашков се изправят формално тогавашният вътрешният министър Богомил Бонев и покойният вече главен секретар на ведомството Божидар Попов. Твърди се, че те действат по нареждане на Иван Костов, въпреки че по-късно и Бонев излита от МВР по заповед на Командира с обвинения за нерегламентирани връзки с бизнесмени, писа Уикенд.

Тънкият момент е, че по онова време – декември 1998 г. Висшият съдебен съвет избира Бойко Рашков за главен прокурор. Месец по-късно обаче президентът Петър Стоянов отказва да го назначи на високия пост.
Тогава ВСС избира Никола Филчев за нов за главен прокурор. Да припомним, Филчев е зам.-министър е на правосъдието, тоест част от тогавашното управление, и Петър Стоянов

бързо подписва указа за назначението му.

Първата работа на Никола Филчев е, както си припомнят юристи, да напише три доклада, адресирани до премиера Иван Костов и до председателя на парламента Йордан Соколов. В тях следствието, чийто ръководител е Бойко Рашков е разобличено, че бави прословутите банкови дела (известно е, че от тази грандиозна афера с малки изключения няма осъдени), а също са забатачени и разследванията на контрабандата към Югославия и нарушенията на югоембаргото (отново тема останала без последствия). Няма съмнение, че тези доклади трябва да извадят факти колко зле работи следствието.
Това обаче явно не стига и следващият удар срещу Рашков е  обвинението, че той е подозрително близък с някой си Райко Петров – зърнен бос от Монтана, който върти търговия под крилото на боса на „Орион” Румен Спасов. Петров е

хвърлен в затвора като „резервен” поръчител

на убийството на Андрей Луканов – бил осигурил „резервни” убийци, имигранти във Варна от бившите съветски републики, които обаче така и не успели да направят атентат. Колкото и абсурдно да звучат днес тези обвинения, Райко Петров остава в килията година и половина. Той умира през 2010 г., но близките му водят дела и осъждат прокуратурата да им плати обезщетение.
Според докладите на МВР от онова време Бойко Рашков пък пречел на разследването срещу зърнения търговец, понеже били близки и ходели заедно на лов, включително и нощен. Във ВСС е направена комисия, която да раздипли случая. Бойко Рашков обаче има доста силни позиции сред кадровиците на съдебната система и в крайна сметка се оказва, че обвиненията са не само безпочвени, но и са пълни с фактически грешки и неточности. Но така или иначе той се разминава с поста на главен прокурор. Например, твърди се, че връзката между Райко Петров и шефа на следствието е направена от тъста на Рашков. Според МВР бизнесменът бил

купил от тъста част от курорта Шкорпиловци.

Оказва се обаче, че роднината на Рашков не е продавал никакви имоти, нито пък е бил на позиция, от която може да върши такива сделки с общинска собственост. В онези години той е пенсионер, при това тежко болен. По същия начин лесни за оборване се оказват и другите „улики” в разработката на МВР срещу шефа на следствието. Например, че бил във връзка с адвокатите на Райко Петров. Проверката на ВСС обаче стига до извода, че тези контакти са били  напълно официални и то след многобройни жалби на защитата по повод „незаконосъобразно водене на разследването”.
Върхът  е, че Бойко Рашков е обвинен и в „негласни контакти”, каквото и да значи това според жаргона на МВР. Той самият  коментира, че няма представа какво означава този „термин”, „изглежда, не съм толкова интелигентен”, казва Рашков с нескрита ирония, а ВСС отхвърля искането за отстраняването му като шеф на следствието. От онези години обаче започват обвиненията срещу кадрите на МВР, изказани от следователи и адвокати, че не могат да съберат

дори едни годни доказателства,

да не говорим да разплетат престъпление.  
Не само Богомил Бонев твърди, че Бойко Рашков пречел в началната фаза на разследването за убийството на Луканов и помагал на Райко Петров да си изгради алибито. Криминалистът Ботьо Ботев също казва, че шефът на следствието бил приятел с Райко Петров. По думите на Ботев разследването стига до монтанския бизнесмен след като „гражданин на бившия Съветски съюз” споделя пред свой близък: „Предложиха ми поръчката на убийството на Андрей Луканов”. Поради това Райко Петров бил арестуван като вероятен поръчител.
Както е известно и досега няма осъден нито поръчител, нито физически убиец на Луканов. Арестуваните по този повод лица  бяха оневинени и на свой ред потърсиха обезщетения от прокуратурата за преживения кошмар.
След разправиите с Филчев и Бонев, които се точат поне две години, Бойко Рашков намира ново поприще – в политиката, като влиза в парламента от листата на социалистите. След това става и зам.-министър на правосъдието.
Пред медиите обяснява, че неприятностите му започват, след като отказва на Иван Костов да потули инцидент по време на лов, станал по вина на тогавашния министър Валентин Василев. През годините Николай Колев-Босия развива версията, че Василев ослепява човек по време на лов. „Първо на г-н Василев обясних, че става дума за тежка телесна повреда и задължително трябва да бъде образувано следствие – казва Бойко Рашков. – Малко по-късно се видях и с Иван Костов, на когото казах същото. Започна разследване. Кой е виновен се установява чрез способите на наказателния процес. А не в кабинета на премиера.”
Няма данни срещу Валентин Василев да е повдигнато обвинение за инцидент по време на лов, довел до ослепяване на човек.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече