Прокуратурата: Аверът на Черепа e екстрадиран, не се връща сам

0

Един от приближените до бизнесмена Васил Божков – Георги Попов, се връща днес от Дубай в България. Новината обяви самият Божков във Facebook.

Според публикацията, Попов ще се върне доброволно, а не чрез съдебно решение.

Българската прокуратура обаче е категорична – още в началото на този месец властите в Дубай са уважили искането за екстрадиция на Георги Попов. В този час той пътува към София, придружен от служители на „Съдебна охрана“.

„Още на 5 май в отдел „Международен“ при Върховната касационна прокуратура постъпи писмо от Интерпол – Абу Даби. В него пише, че съдебните власти на Обединените арабски емирства са допуснали екстрадицията на българския гражданин Георги Попов, като тя е по молба на главния прокурор на България и е на принципа на взаимната реципрочност“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Попов е обвинен за участие в организирана престъпна група, която е ръководена от Васил Божков. Той беше обявен за международно издирване във връзка с това престъпление.

„В писмото от Дирекция международно оперативно сътрудничество беше посочено, че лицето е задържано и българските власти следва в 15-дневен срок да извършат фактическото му приемане по изготвен за това план от Главна дирекция „Охрана“ при Министерството на правъсидето. Този план беше приет от властите на Обединените арабдси емирства“, казе Милева.

Тя добави, че с оглед осъществяване на фактическото предаване на Попов,  от генералното консулство на България в Дубай по разпореждане на ВКП му е издаден и времен паспорт. Той ще бъде настанен в арест у нас, каза Милева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече